Τρομερό! – Εμφανίστηκε γιγάντιο καλαμάρι – τέρας, για πρώτη φορά στην ιστορία – Συνδέεται με το μυθικό… «κράκεν»

Κοινοποίηση:
0fad6328934b9851b2a71a22f556ea72_XL

Από τα βάθη του ωκεανού, στα μάτια του επιστήμονα…. για πρώτη φορά στην ιστορία, κατεγράφη γιγάντιο καλαμάρι μυθικών διαστάσεων στο φυσικό του περιβάλλον!
Διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση του Schmidt Ocean Institute (SOI), κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία ζωντανό κολοσσιαίο καλαμάρι (Mesonychoteuthis hamiltoni) στο φυσικό του περιβάλλον.
Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2025, όταν ένα υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) με την ονομασία SuBastian, που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό σκάφος Falkor (too), κατέγραψε το πλάσμα σε βάθος περίπου 600 μέτρων κοντά στα νησιά Νότια Σάντουιτς στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Γιγάντιο καλαμάρι της Ανταρκτικής

Το Mesonychoteuthis hamiltoni εντοπίζεται στα παγωμένα και απρόσιτα βάθη του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού.
Αν και το είδος έχει αναγνωριστεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, οι γνώσεις μας γι’ αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Μέχρι σήμερα, τα μοναδικά στοιχεία προέρχονταν από λείψανα που βρέθηκαν σε στομάχια φαλαινών, σε δίχτυα ψαράδων ή ξεβράστηκαν σε απομακρυσμένες ακτές — κανένα βίντεο, καμία φωτογραφία, κανένα δείγμα εν ζωή.
Το βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 33 δευτερολέπτων δείχνει το πλάσμα να κινείται αργά στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής, προσφέροντας στους ερευνητές μια σπάνια ματιά στη συμπεριφορά και την κινησιολογία του.

Το κολοσσιαίο καλαμάρι, ένα σχεδόν μυθικό πλάσμα, γνωστό και ως Γιγάντιο Καλαμάρι της Ανταρκτικής, είναι το μεγαλύτερο γνωστό ασπόνδυλο στον κόσμο.

Τα ενήλικα καλαμάρια του είδους του μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως και 14 μέτρα και βάρος μέχρι 500 κιλά.
Ωστόσο, το άτομο που καταγράφηκε ήταν νεαρό, με μήκος περίπου 30 εκατοστά.
Αυτό το στάδιο ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τους επιστήμονες, καθώς παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη και τη βιολογία του είδους.

Το Mesonychoteuthis hamiltoni είναι εξαιρετικά σπάνιο και δύσκολο να μελετηθεί, καθώς ζει σε μεγάλα βάθη και σπάνια παρατηρείται ζωντανό.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε πάνω από 80 διαφορετικά είδη της βαθιάς θάλασσας, ανάμεσά τους ηφαιστειακά σφουγγάρια-γίγαντες, παράξενα χιτωνοφόρα, κοράλλια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς που μοιάζουν με σκηνές από επιστημονική φαντασία. Ωστόσο, τίποτα δεν συγκρίνεται με την εντυπωσιακή λήψη του καλαμαριού.
Η καταγραφή αυτού του νεαρού καλαμαριού αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση της αναπαραγωγής, της ανάπτυξης και της διατροφής του Mesonychoteuthis hamiltoni, αλλά και της ζωής στα βάθη των ωκεανών και ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη των μυστηριωδών πλασμάτων που κατοικούν σε αυτά τα αχαρτογράφητα περιβάλλοντα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response