Μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αποκαλύπτει την επιρροή που έχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα στην εκδήλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και πώς ορισμένες τροφές μπορούν να προσφέρουν προστασία.
Μεθοδολογία της μελέτης
Η έρευνα παρακολούθησε 1.625 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου που είχε κάνει μετάσταση στους περιφερειακούς λεμφαδένες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους, εστιάζοντας σε 18 ομάδες τροφίμων: επεξεργασμένα και προφλεγμονώδη (όπως κόκκινο κρέας και σακχαρούχα ποτά) και αντιφλεγμονώδη (όπως πράσινα λαχανικά και καφές).
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, όπως το λευκό ψωμί και τα επεξεργασμένα κρέατα, συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν συχνά τέτοιες τροφές παρουσίασαν 87% υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από αυτή τη νόσο σε σύγκριση με εκείνους που προτιμούσαν μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.
Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που προσφέρουν προστασία
Αντιστρόφως, η συνδυασμένη επίδραση διατροφής και άσκησης ήταν σημαντική: ασθενείς με αντιφλεγμονώδη διατροφή και τακτική άσκηση είχαν 63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους είχαν προφλεγμονώδη διατροφή και λιγότερη άσκηση. Τα κίτρινα λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, το κρασί και ο καφές βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και ενισχύουν την προστασία του οργανισμού. Προς έκπληξη των ερευνητών, ακόμα και η πίτσα με ντομάτα, λόγω του λυκοπενίου που περιέχει, έχει χαρακτηριστεί αντιφλεγμονώδης τροφή.
Η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφών, που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης και εξάπλωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η πρόταση των ειδικών
Η Δρ. Julie Gralow, πρόεδρος της ASCO, τόνισε ότι «η υγιεινή διατροφή και η άσκηση πρέπει να συνταγογραφούνται ουσιαστικά στους καρκινοπαθείς, καθώς ο συνδυασμός τους μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα». Η έρευνα δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση δεν βοηθά μόνο στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά μπορεί να συμβάλει και στη βελτίωση της θεραπείας.
Από την πλευρά της, η Δρ. Catherine Elliott από το Cancer Research UK συμπλήρωσε ότι «η μελέτη αυτή προσθέτει ενδιαφέροντα δεδομένα για τον ρόλο της φλεγμονής στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τις διατροφικές επιδράσεις στην έκβαση της νόσου».
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουμε αλλά συχνά παραμελούμε: η διατροφή μας παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και την εξέλιξη σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυτή η μορφή καρκίνου πλήττει ολοένα και νεότερους ανθρώπους, κάνοντας την πρόληψη ακόμα πιο επιτακτική.
Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιφλεγμονώδεις τροφές, σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση, μπορεί να αποδειχθεί το πιο πολύτιμο «όπλο» μας απέναντι σε αυτή την ύπουλη νόσο. Ας δίνουμε λοιπόν σημασία όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά και στην ποιότητα των τροφών που επιλέγουμε, γιατί αυτή η επιλογή μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην υγεία και την ασθένεια.