Η ουγγρική κυβέρνηση, υπό τον Victor Orban, έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της απέναντι σε βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε ζητήματα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετανάστευσης και κοινωνικών θεμάτων
Προς το παρόν, σύμφωνα με τον ίδιο, τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ υπερτερούν των ζημιών, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά.
Οι σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε μια διαρκή κατάσταση έντασης και αμοιβαίας δυσπιστίας.
Η ουγγρική κυβέρνηση, υπό τον Victor Orban, έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της απέναντι σε βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε ζητήματα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετανάστευσης και κοινωνικών θεμάτων.
Το αποτέλεσμα είναι μια βαθιά ρήξη που πλέον δεν αφορά μόνο επιμέρους πολιτικές διαφωνίες, αλλά αγγίζει την ίδια τη φιλοσοφία και τον ρόλο της ΕΕ.
Στη συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη Ultrahang, ο Orban άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ουγγαρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας ισχυρούς κραδασμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αν φτάσουμε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, τότε η διαδικασία αποχώρησης μπορεί να ξεκινήσει».Veto στον προϋπολογισμό
Η Ουγγαρία δεν θα αποδεχ θεί τον προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2028–2034, καθώς προβλέπει την κατανομή ουγγρικών κονδυλίων στην Ουκρανία, έγραψε ο Orban σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Δεν θα δεχθώ ποτέ έναν προϋπολογισμό της ΕΕ που στέλνει τα χρήματα των Ούγγρων στην Ουκρανία.
Δεν θα δεχθώ ποτέ έναν προϋπολογισμό της ΕΕ που καταστρέφει τους Ούγγρους αγρότες.
Σύμφωνα με τον Ούγγο πρωθυπουργό, δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσει ότι οι Ούγγροι «θα λαμβάνουν τα χρήματα που δικαιούνται μόνο αν υποταχθούν στις πολιτικές των Βρυξελλών» σχετικά με την υποστήριξη στην Ουκρανία, τη μετανάστευση και την προπαγάνδα των τρανς».
Νωρίτερα, ο Viktor Orbán δήλωσε στο ραδιόφωνο Kossuth ότι ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει τεράστιες πληρωμές προς την Ουκρανία, μπορεί να καταστρέψει την πολιτική και οικονομική ένωση.
Η μεταμόρφωση της ΕΕ και οι αντιρρήσεις της Βουδαπέστης
Ο Orban υπογράμμισε ότι όταν η Ουγγαρία προσχώρησε στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, η Ένωση ήταν κατά κύριο λόγο ένας οικονομικός συνασπισμός, επικεντρωμένος στην ελεύθερη αγορά, τις εμπορικές σχέσεις και τη συνεργασία προς όφελος των κρατών-μελών. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, η ΕΕ μετεξελίχθηκε σε μια περισσότερο πολιτική ένωση, που επιχειρεί να επιβάλλει κοινές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως:
Η μεταναστευτική πολιτική,
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας,
Η ατζέντα για τα δικαιώματα φύλου και τις κοινωνικές πολιτικές,
Η συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως στην Ουκρανία.
Η Βουδαπέστη θεωρεί ότι οι Βρυξέλλες παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών-μελών, επιχειρώντας να επιβάλλουν ένα ενιαίο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που δεν ανταποκρίνεται στις εθνικές ιδιαιτερότητες.
Ο Όρμπαν εκφράζει σταθερά την αντίθεσή του σε αυτή την «ομογενοποίηση», δίνοντας έμφαση στην εθνική ανεξαρτησία και τις παραδοσιακές αξίες της Ουγγαρίας.
Το ζήτημα της Ρωσίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ένα από τα πιο καυτά θέματα που έχουν οξύνει τη σύγκρουση Βουδαπέστης – Βρυξελλών είναι η στάση της Ουγγαρίας απέναντι στη Ρωσία. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αντιταχθεί σε πολλές κυρώσεις, θεωρώντας τες επιζήμιες για την ευρωπαϊκή και ουγγρική οικονομία, ενώ παράλληλα αποφεύγει να εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Όρμπαν, ασκούν πίεση στην Ουγγαρία να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και να συνταχθεί πλήρως με τη δυτική στρατηγική κατά της Μόσχας. Αυτό, ωστόσο, έρχεται σε αντίθεση με τη ρεαλιστική εξωτερική πολιτική που προωθεί η Βουδαπέστη, επιδιώκοντας τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων με τη Ρωσία.
Υπομονή που εξαντλείται
Παρά τις έντονες επικρίσεις του για την πορεία της Ένωσης, ο Orban εμφανίζεται προσεκτικός ως προς το αν η Ουγγαρία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας. «Μπορώ να υποσχεθώ στους Ούγγρους ψηφοφόρους ένα πράγμα: αν δω ότι η παραμονή μας στην ΕΕ δεν αξίζει πλέον τον κόπο, θα μιλήσω.
Όμως σήμερα, ακόμη είναι πιο συμφέρον να αγωνιζόμαστε από μέσα για αλλαγή, παρά να φύγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι το παράδειγμα του Brexit δείχνει πως η Ένωση που εγκατέλειψαν οι Βρετανοί δεν έχει καμία σχέση με την ΕΕ του 2004, όταν προσχώρησε η Ουγγαρία. Κατά τον ίδιο, η ΕΕ δεν έχει πλέον τη δυναμική να βελτιώσει την ευημερία των λαών της, αλλά αντίθετα «διαλύεται, εξατμίζεται, αποσυντίθεται».
Η ΕΕ σε κρίση ταυτότητας
Οι δηλώσεις Όρμπαν έρχονται σε μια περίοδο όπου η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις:
Οικονομική στασιμότητα σε πολλές χώρες-μέλη,
Μεταναστευτικά κύματα που δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις,
Πολιτική πόλωση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης,
Αύξηση των ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ουγγαρία προβάλλει ως φωνή αντίστασης στην «υπερσυγκέντρωση εξουσιών» στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Παρότι ο Orban δεν φαίνεται διατεθειμένος να κινήσει άμεσα διαδικασίες αποχώρησης, οι δηλώσεις του αποτελούν ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα: η Ουγγαρία δεν θα ανεχτεί επ’ αόριστον την πίεση των Βρυξελλών. Αν η ΕΕ συνεχίσει να απομακρύνεται από τα ιδρυτικά της ιδεώδη, το σενάριο ενός “Huxit” (Hungary + Exit) μπορεί να πάψει να είναι απλώς θεωρητικό.
Η Βουδαπέστη εξακολουθεί να βλέπει πλεονεκτήματα στη συμμετοχή της στην Ένωση, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, η υπομονή των Ούγγρων –όπως τονίζει ο ίδιος ο Όρμπαν– δεν είναι ανεξάντλητη.