Το Πακιστάν, χρησιμοποιώντας μαχητικά κινεζικής κατασκευής κατέρριψε ινδικά μαχητικά. Αυτό αποτέλεσε ψωμοτύρι για τη μηχανή προπαγάνδας του Πακιστάν και φυσικά δίνει τροφή και για τη μηχανή προπαγάνδας της αδελφικής προς το Πακιστάν, Τουρκίας.
Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet έχει άρθρο που αναφέρεται στο περιστατικό με τίτλο “αναστατώθηκε η Ελλάδα”.
Ο λόγος είναι ότι τα μαχητικά που καταρρίφθηκαν είναι Rafale και τα τουρκικά μαχητικά βρήκαν πρόσφορο έδαφος να “πικάρουν” και να απαξιώσουν τα γαλλικά μαχητικά τα οποία χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για να στηρίξουν “τη μαξιμαλιστική πολιτική” της Ελλάδας.
“Πόσο αποτελεσματικά είναι τα Rafale που καταρρίφθηκαν από το Πακιστάν;”, διερωτάται η τουρκική εφημερίδα Hürriyet σε άρθρο στη πρώτη της σελίδα και προσθέτει:
“Η σύγκρουση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας έχει στρέψει τα βλέμματα στις εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας. Υποστηρίχθηκε ότι αεροσκάφη που ανήκαν στην ινδική πολεμική αεροπορία καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, και ένα από αυτά τα αεροσκάφη ήταν το μαχητικό αεροσκάφος Rafale που κατασκευάζεται από τη γαλλική εταιρεία Dassault. Το Rafale, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλο ανταγωνισμό στην αγορά με αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, ήρθε στην ημερήσια διάταξη μετά από αυτή τη σύγκρουση. Οι μετοχές της Dassault, της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροσκάφους, υποχώρησαν περισσότερο από 9% στις 3 Μαΐου”.
Και φυσικά στη συνέχεια ο συντάκτης ψηφιακής οικονομίας της Hürriyet που υπογράφει αυτό το βίντεο, προχωρά στο να βγάλει τα μαχητικά εντελώς άχρηστα:
“Αν και πρόσφατα υπέγραψε νέες συμφωνίες, το Rafale ενδέχεται να χάσει τη θέση του στην αγορά από τους αμερικανικούς ανταγωνιστές του. Η ανεπάρκεια του Rafale, το οποίο είναι αρκετά ακριβό, έναντι φθηνότερων κινεζικών συστημάτων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων έχει εγείρει ερωτήματα. Σχεδιάζοντας να αγοράσει άλλα 117 Rafale, η Ινδία φημολογείται ότι θα στρέψει την προσοχή της στα αμερικανικά αεροσκάφη”.
“Η ανεπάρκεια των πυραύλων MICA εμβέλειας 80 χιλιομέτρων, που χρησιμοποιούνται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία από τη δεκαετία του 2000, έναντι του κινεζικού πυραύλου PL-10 στη σύγκρουση Πακιστάν-Ινδίας προκάλεσε επίσης ερωτήματα στον ελληνικό Τύπο” γράφει η τουρκική εφημερίδα και προσθέτει:
“Η Τουρκία αναπτύσσει τους δικούς της πυραύλους εναντίον πυρομαχικών όπως οι πύραυλοι MICA που βρίσκονται στο απόθεμα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ανακοινώθηκε ότι οι πύραυλοι Gökdoğan και Bozdoğan, οι οποίοι είναι εγχώριοι και εθνικοί πύραυλοι αέρος-αέρος, εισήλθαν στον κατάλογο πέρυσι. Συνεχίζεται επίσης η ανάπτυξη του Gokhan, του αυτοαναπτυσσόμενου από την Τουρκία πυραύλου υπερηχητικής κρουαζιέρας με κινητήρα ramjet. Επιπλέον, το μαχητικό αεροσκάφος KAAN, το οποίο παράγεται από την TAI και θα ενταχθεί στο απόθεμα από το 2028, θα παρέχει στρατηγική ισχύ στην τουρκική πολεμική αεροπορία.
Ο Γάλλος εμπειρογνώμονας Xavier Tytelman ξεκαθάρισε ότι οι εικόνες δείχνουν δεξαμενή καυσίμου Mirage 2000 του 1984 και όχι Rafale. Η σήμανση RPL (réservoir pendular large) είναι ξεκάθαρη, και δεν έχει καμία σχέση με RFL, που συνδέεται με το Rafale. Πρόσθεσε ότι τέτοιες δεξαμενές απορρίπτονται συνήθως εσκεμμένα κατά τη διάρκεια αποστολών, για λόγους τακτικής.
Ακόμα και αν ένα Rafale πράγματι επλήγη, πιθανώς από κινεζικό πύραυλο PL-15E που εκτοξεύτηκε από J-10C, καμία τεκμηρίωση ή πειστικό στοιχείο δεν προσκομίστηκε από πακιστανικής πλευράς. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι πρόκειται για πληροφοριακό πόλεμο, τον οποίο το Νέο Δελχί οφείλει να αντιμετωπίσει δυναμικά, με στοιχεία και δημόσιες διαψεύσεις. Το ζήτημα, όπως λένε, δεν είναι η εικόνα ενός τμήματος αλουμινίου, αλλά ποιος κερδίζει τη μάχη της αξιοπιστίας.
Η τουρκικής και κινεζικής τεχνολογίας αεράμυνα του Πακιστάν αποδείχθηκε ανεπαρκής, με τα Rafale να αποφεύγουν τόσο τα HQ-9 όσο και τα J-10C, σε επιχειρησιακές συνθήκες που κατέρριψαν τον μύθο του «ανίκητου τείχους». Οι παρεμβολές και οι ελιγμοί ηλεκτρονικού πολέμου των ινδικών δυνάμεων έδειξαν πως τα Rafale δεν είναι απλώς πανίσχυρα μαχητικά, αλλά στρατηγικά εργαλεία αιφνιδιασμού και ακριβούς πλήγματος.
Η Τουρκία, που έχει επενδύσει στη συνεργασία με Πακιστάν και Κίνα σε θέματα αεράμυνας και τεχνολογίας UAV, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς πλέον βλέπει στην πράξη τι σημαίνει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο αεροπορικό σύστημα. Στο επιτελείο της Άγκυρας, ξέρουν ότι… έμπλεξαν.