Τουρκία: Ανοίγει προξενείο και παρέχει στρατιωτική στήριξη στον Χαφτάρ

Κοινοποίηση:
HAFTAR1-1200x869-1068x773

Ο κίνδυνος «Τουρκία» για την Ελλάδα προέρχεται ξανά από τη Λιβύη, φέρνοντας στη μνήμη τις ιστορικές εντάσεις που σχετίζονται με την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Στενές επαφές έχουν πλέον οι δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, άλλοτε συμμάχου της Αθήνας, με την Τουρκία, προετοιμάζοντας ενδεχόμενες προκλήσεις νότια της Κρήτης.

Το τελευταίο διάστημα, ο Τούρκος πρόξενος Σερκάν Καραμανλίογλου συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους της Γενικής Διοίκησης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) στη Βεγγάζη, με την επίκεντρο τις ρυθμίσεις ασφαλείας για την επαναλειτουργία του τουρκικού προξενείου στην περιοχή, μια πρωτοβουλία που έρχεται μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και LNA.

Μέχρι στιγμής, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Boeing 747-409F, χωρίς δηλωμένη προέλευση ή προορισμό, έχει εντοπιστεί να πετάει πάνω από τη Μεσόγειο, κατευθυνόμενο προς την ανατολική Λιβύη, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με πιθανές τουρκικές στρατηγικές μεταφοράς υλικού.

Η Τουρκία, παρά τις προφορικές δηλώσεις της, συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία της, όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στη Συρία, αγνοώντας τις επιπτώσεις της διπλωματικής της στάσης.

Προηγούμενες δορυφορικές εικόνες είχαν αποκαλύψει την ανάπτυξη τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων Κορκούτ στην αεροπορική βάση Al-Watiya στη δυτική Λιβύη, η οποία συνεχώς εξοπλίζεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στη Μισράτα, προκειμένου να υποστηριχτούν οι τουρκικές επιχειρήσεις, περιλαμβάνοντας την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή για την “ασφάλεια των γεωτρήσεων”.

Η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει στρατηγικές βάσεις στη Λιβύη, με στόχο την παρεμπόδιση ελληνικών και αιγυπτιακών αναπτυξιακών σχεδίων στη νότια Κρήτη και πέρα από αυτήν.

Η ύπαρξη τουρκικών πολεμικών πλοίων στη Μισράτα είναι μια ένδειξη της στρατηγικής που στοχεύει στον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, με τις τουρκικές αρχές να αναβιώνουν τη μνήμη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την επιδίωξη συνένωσης διαφόρων εθνοτήτων.

Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να προγραμματίσει την άμυνά της ενόψει πιθανών στρατιωτικών συγκρούσεων με την Τουρκία.

Αυτό θα περιλαμβάνει όχι μόνο την προστασία του Έβρου και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και της νότιας και νοτιοδυτικής επαρχίας, που επηρεάζεται από τις τουρκικές βάσεις στην Αλβανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response