Συντριπτικό κτύπημα κατάφερε η Ουκρανία κατά της Ρωσίας σήμερα Κυριακή με στόχο 40 αεροσκάφη της Μόσχας σε 4 στρατιωτικές βάσεις. Τατόχρονα όπως έγινε γνωστό και απο τις δύο πλευρές οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν ξανά στην Κωνσταντινούπολη την Δευτέρα.
Η Ουκρανία πραγματοποίησε μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη την Κυριακή, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος ασφαλείας, λέγοντας ότι χτυπήθηκαν 40 ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.
Εάν επιβεβαιωθούν, τα χτυπήματα θα ήταν η πιο καταστροφική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στον πόλεμο και θα ήταν μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα.
Ο αξιωματούχος είπε ότι τα πλήγματα διεξήχθησαν από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών SBU και ότι είχαν πλήξει ταυτόχρονα τέσσερις ρωσικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις την Κυριακή.
Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι χτυπήθηκαν περισσότερα από 40 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 και Tu-22, τα οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί για να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ουκρανίας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τους ισχυρισμούς.
Η Ουκρανία, η οποία δεν διαθέτει το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων της Ρωσίας, έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο στόλο επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποίησε για να επιτεθεί σε ρωσικές στρατιωτικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Παραλλήλως, η Ουκρανία δήλωσε ότι η επικράτειά της τέθηκε στο στόχαστρο 472 ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη διάρκεια της νύχτας, ένας αριθμός-ρεκόρ αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, παραμονή των νέων διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διεξαχθούν με τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη. Η Ρωσία εξαπέλυσε 472 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πυραύλους, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία, λέγοντας πως εξουδετέρωσε 385 από αυτά. Ο εκπρόσωπος της ΠΑ επιβεβαίωσε στη συνέχεια στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν η μεγαλύτερη επίθεση ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.