Το Κασμίρ φλέγεται: Αβέβαιη η συνέχεια – Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο Ντόναλντ Τραμπ

Κοινοποίηση:
kasmir

Η κρίση στο Κασμίρ είναι ακριβώς το είδος της διεθνούς έκτακτης ανάγκης που κάποτε θα προκαλούσε μια πλήρη διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ να κατευνάσουν τα πνεύματα και να αποτρέψουν έναν ευρύτερο πόλεμο.

Δύο εβδομάδες μετά την πολύνεκρη επίθεση μαχητών εναντίον τουριστών, το Νέο Δελχί εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης σειρά επιθέσεων σε τοποθεσίες στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ.

Το ινδικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα πλήγματα -που ονομάστηκαν «Επιχείρηση Sindoor»- αποτελούν μέρος της «δέσμευσης» να τεθούν «προ των ευθυνών τους» όσοι εμπλέκονται στην επίθεση της 22ας Απριλίου στο Παχαλγκάμ, η οποία άφησε πίσω της 25 Ινδούς και έναν υπήκοο του Νεπάλ νεκρούς.

Όμως το Πακιστάν, το οποίο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση αυτή, χαρακτήρισε τα πλήγματα «απρόκλητα», με τον πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ να δηλώνει ότι η «αποτρόπαια πράξη επίθεσης δεν θα μείνει ατιμώρητη». Ο Σαρίφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η επίθεση στο Παχαλγκάμ «δεν είχε σχέση» με το Πακιστάν και ότι η χώρα του «κατηγορήθηκε για λάθος» λόγους.

Το Ισλαμαμπάντ υποστηρίζει ότι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 57 τραυματίστηκαν το περασμένο 24ωρο, ενώ ο στρατός της Ινδίας κάνει λόγο για 15 αμάχους που σκοτώθηκαν από πακιστανικούς βομβαρδισμούς στη δική του πλευρά των de facto συνόρων.

AP25127553970567_1ffe5.jpg

Σύμφωνα με το CNN, μια μέρα μετά τα φονικά πλήγματα της επίθεσης, η αστυνομία στη Λαχόρη δήλωσε την Πέμπτη πως δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από την πακιστανική πόλη.

Η πηγή δεν διευκρίνισε τι είδους drones ήταν, ούτε από πού είχαν έρθει. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπήκαν στην τροχιά ενός συστήματος παρεμβολής – το οποίο παρεμβαίνει στο σήμα που χρησιμοποιούν τα drones για να επικοινωνούν με τους χειριστές τους, προκαλώντας μερικές φορές την πτώση τους – είπε η πηγή, ωστόσο το CNN δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Η «αυτοσυγκράτηση» της Ινδίας και ο «Πόντιος Πιλάτος» Τραμπ

Τα χτυπήματα της Ινδίας – τα οποία όπως υποστηρίζει στοχεύουν «τρομοκρατικές υποδομές» – είναι μια προσπάθεια του Δελχί να «συγκρατήσει» τη σύγκρουση», υποστηρίζει ο Chietigj Bajpaee, ερευνητής για τη Νότια Ασία στο Chatham House.

«Το Δελχί προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση θα παραμείνει κάτω από το όριο ενός πυρηνικού πολέμου ή ενός συμβατικού πολέμου πλήρους κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών».

Όπως σημειώνει ο Bajpaeeστο BBC, «μένει να φανεί» αν η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν «αρκεί για να κατευνάσει τις εντάσεις μεταξύ των εγχώριων πολιτικών ομάδων και της υπερεθνικιστικής εξωτερικής πολιτικής των δύο πλευρών».

Σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους εχθρότητας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, όταν οι ΗΠΑ έπαιζαν «εξέχοντα ρόλο» στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, αυτή τη φορά υπάρχει «περιορισμένη εξωτερική πίεση» – τονίζει. «Δεν έχουμε δει κάποια τέτοια πρωτοβουλία μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες».

AP25127548506698_af795.jpg

Σύμφωνα με τον Tom Bateman, ανταποκριτή του BBC στον Λευκό Οίκο, η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί μια μάλλον «αποστασιοποιημένη» προσέγγιση στην συγκεκριμένη κρίση – όπως αποκαλύπτεται και από το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο την Τρίτη ότι… «είναι κρίμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε αργότερα να προσθέσει πως πρόκειται για μια λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού», που θα ήθελε «να δει να σταματά», χωρίς όμως να διευκρινίζει τον τρόπο.

Η έλλειψη ρητής αμερικανικής έκκλησης για αυτοσυγκράτηση μετά τα ινδικά πλήγματα – αφήνοντας άλλες χώρες να καλύψουν αυτό το διπλωματικό κενό – αντανακλά την ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με το Νέο Δελχί και τη σχετική απομόνωση του Πακιστάν, με το οποίο εδώ και καιρό η Αμερική έχει μια πιο προβληματική σχέση.

«Φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αφήσει στο Δελχί χώρο για να δράσει. Αλλά αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην διαρκέσει πολύ», εκτιμά ο Bateman.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε αρχικά αυτό που θεωρούσε ως δικαίωμα της Ινδίας να στοχεύει μαχητές που είχαν χτυπήσει στο ινδικό Κασμίρ. Γρήγορα ωστόσο στράφηκε στις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση, όταν η κατάσταση φάνηκε να ξεφεύγει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response