Το «αθώο» μπολάκι με ξηρούς καρπούς κρύβει μικρόβια, αφλατοξίνες και αλλεργιογόνα

Κοινοποίηση:
maksim-shutov-pUa1On18Jno-unsplash

Οι ξηροί καρποί στα καταστήματα εστίασης δεν είναι πάντα τόσο ακίνδυνοι όσο φαίνονται. Μη συσκευασμένοι καρποί που σερβίρονται σε μπολάκια ή ανοιχτές θήκες μπορούν να μολυνθούν από βακτήρια όπως η Salmonella ή η Escherichia coli, προκαλώντας τροφικές δηλητηριάσεις. Παράλληλα, η παρουσία αφλατοξινών από μύκητες και η οξείδωση των λιπαρών δημιουργούν χημικούς και αισθητικούς κινδύνους που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

Η υγρασία, η θερμοκρασία και η ακατάλληλη αποθήκευση αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας και αλλοίωσης, ενώ η έλλειψη σήμανσης για αλλεργιογόνα θέτει σε κίνδυνο ευάλωτους καταναλωτές.

Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση συσκευασμένων καρπών, ή την εξυπηρέτηση από κλειστές, ελεγχόμενες συσκευασίες, με σαφή ένδειξη ημερομηνίας, παρτίδας και αλλεργιογόνων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων.

Οι καταναλωτές καλό είναι να προσέχουν οπτικά και αισθητικά τους ξηρούς καρπούς, ενώ τα καταστήματα οφείλουν να τηρούν αυστηρές συνθήκες καθαριότητας και αποθήκευσης, προστατεύοντας έτσι την υγεία των πελατών τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response