Το αγαπημένο φαγητό των vegan δεν είναι τόσο αθώο

Κοινοποίηση:
831ca9555d9178ead53baf3cfe06360b_XL

Το falafel, αγαπημένο από πολλούς, δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, γεμάτο φυτικές ίνες, μπαχαρικά και βιταμίνες, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις. Η διατροφολόγος Elena Solomatina εξήγησε πώς να το μαγειρεύουμε σωστά και ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Τι είναι το falafel και γιατί είναι υγιεινό

Το falafel είναι τηγανητές ή ψητές μπαλίτσες από ρεβίθια (τουρκικά μπιζέλια), στις οποίες προστίθενται μπαχαρικά. Τα βασικά πλεονεκτήματα του πιάτου είναι:
1. Φυτική πρωτεΐνη – 100 γραμμάρια περιέχουν έως και το 20% της ημερήσιας ανάγκης.

2. Βιταμίνες και μέταλλα – ομάδα Β, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο και ψευδάργυρος.
3. Φυτικές ίνες – βοηθούν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, το καθαρίζουν και διατηρούν τη μικροχλωρίδα.
«Οι διαιτητικές ίνες χρησιμεύουν ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια, από τα οποία εξαρτάται άμεσα το ανοσοποιητικό μας», σημειώνει η Elena Solomatina.

Κρυφοί κίνδυνοι: Πότε το falafel μπορεί να σε βλάψει

Ωστόσο, αυτό το πιάτο δεν είναι ωφέλιμο για όλους. Τα άτομα με ευαίσθητο στομάχι και έντερο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.
«Η διέλευση των ινών από το γαστρεντερικό μοιάζει με ένα απαλό πήλινγκ. Σε περίπτωση φλεγμονής ή βλάβης του βλεννογόνου, αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση», προειδοποιεί η διατροφολόγος.

Επίσης, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος μαγειρέματος:
1. Το τηγάνισμα σε βαθύ λάδι αυξάνει τις θερμίδες.
2. Παράγονται τρανς λιπαρά και καρκινογόνες ουσίες, που είναι επιβλαβείς για τα κύτταρα.
Γι’ αυτό η Solomatina συνιστά να ψήνεται το falafel αντί να τηγανίζεται — έτσι διατηρεί τα οφέλη του και μειώνονται οι κίνδυνοι, αναφέρει το Moscow 24.

Πόσο falafel μπορούμε να καταναλώσουμε

Η ποσότητα εξαρτάται από την κατάσταση του οργανισμού:
1. Κατά μέσο όρο – από 80 έως 150 γραμμάρια την ημέρα.
2. Για άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές – μικρότερες μερίδες ή πλήρης αποφυγή.

Τρία ενδιαφέροντα στοιχεία για το falafel

1. Το falafel θεωρείται εθνικό πιάτο σε πολλές χώρες — το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος και η Συρία, οι οποίες το διεκδικούν ως δικό τους.
2. Τα ρεβίθια δεν απαιτούν θερμική επεξεργασία πριν το μαγείρεμα — αρκεί το μούλιασμα και το άλεσμα, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών.
3. Οι vegetarians και οι vegans χρησιμοποιούν συχνά το falafel ως υποκατάστατο του κρέατος επειδή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και αμινοξέα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: