Ραγδαία μετατόπιση καταγράφεται στην κοινή γνώμη της Ισπανίας, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, δηλώνει υπέρ της μαζικής απέλασης παράνομων μεταναστών. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Sigma Dos για την εφημερίδα El Mundo, το 70% των Ισπανών υποστηρίζει την πολιτική των μαζικών απελάσεων, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακόμη και το 57% των υποστηρικτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης.
Η πρόταση για μαζικές απελάσεις προέρχεται κυρίως από το εθνικιστικό Vox, όμως βρίσκει πλέον στήριξη και από το 92% των ψηφοφόρων του συντηρητικού PP, ακόμη και περισσότερο από το ίδιο το Vox (89%). Μόνο το μικρό ακροαριστερό κόμμα Sumar καταγράφει πλειοψηφία κατά των απελάσεων (67%).
Η δυναμική αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ισπανία μετατρέπεται από χώρα διέλευσης σε χώρα εγκατάστασης μαζικής μετανάστευσης. Από κάτω του 1% το 1991, το ποσοστό των κατοίκων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό έχει εκτοξευτεί στο 20% το 2025 – και αναμένεται να φτάσει το 40% μέχρι το 2039, αν δεν εφαρμοστούν περιοριστικές πολιτικές.
Η πραγματικότητα στους δρόμους έχει ήδη αλλάξει: η αύξηση 650% στις βίζες οικογενειακής επανένωσης από το 2020 και οι μαζικές αφίξεις στα Κανάρια Νησιά, όπου η βίαιη εγκληματικότητα αυξήθηκε κατά 400% το 2025, τροφοδοτούν φόβο και δυσαρέσκεια σε όλο το κοινωνικό φάσμα.
Η El Mundo υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται στην Ισπανία. Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη:
Γαλλία: 67% υπέρ αυστηρότερων πολιτικών, 48% ζητούν πλήρη παύση μετανάστευσης.
Γερμανία: 71% θεωρεί τη μετανάστευση από ισλαμικές χώρες κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Ουγγαρία και Κεντρική Ευρώπη: 78% ανησυχούν για την παράνομη μετανάστευση, 56% δηλώνουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης.
Το μεταναστευτικό αναδεικνύεται πλέον σε μείζον εκλογικό και κοινωνικό ζήτημα, με τα κεντροδεξιά κόμματα να μετακινούνται προς σκληρότερες θέσεις προκειμένου να ανακόψουν τη δυναμική ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας νιώθει ότι η πολιτική και δικαστική εξουσία αδυνατεί ή αρνείται να ακολουθήσει τη λαϊκή βούληση.
Η Ισπανία και η Ευρώπη συνολικά, βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια βαθιά υπαρξιακή συζήτηση: για την ταυτότητα, τα σύνορα και την κοινωνική συνοχή.
ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΚΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΓΥΦΤΟΙ ΦΡΥΓΕΣ