TO ΘΥΜΑΣΑΙ;; Ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Μονάχου!! Όταν όλος ο κόσμος έκλαιγε για μέρες!!! Η ανικανότητα της γερμανικής POLIZEI ξεφτίλισε την ΜΕΡΚΕΛ

Κοινοποίηση:
polizei-hauptbahnhof-muenchen-terroralarm

Όταν όλος ο

κόσμος έκλαιγε για μέρες!!!
Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Μονάχου (1972) μας χάρισαν στιγμές αθλητικής σπουδαιότητας, όπως τα εφτά χρυσά μετάλια του Μαρκ Σπιτζ στην κολύμβηση. Την επόμενη μέρα αυτού του άθλου όμως συνέβη το γεγονός που αμαύρωσε όχι μόνο τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά συνολικά την Ολυμπιακή ιστορία.

Logo_Munich_1972

Συγκεκριμένα το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου, ενδέκατης ημέρας των αγώνων, κομάντο της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισέβαλαν στο ολυμπιακό χωριό και κράτησαν ομήρους έντεκα Ισραηλινούς αθλητές. Στόχος τους ήταν η απελευθέρωση 200 φυλακισμένων Παλαιστινίων.


munchen

Το αιματοκύλισμα ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, με τη δολοφονία από τα πυρά των τρομοκρατών δύο Ισραηλινών αθλητών.


Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το δυτικογερμανική αστυνομία, η οποία οδήγησε σε συμφωνία. Αυτό που κανονίστηκε ήταν να μεταφερθούν θύτες και θύματα σε στρατιωτικό αεροδρόμιο ώστε να τραπούν σε φυγή. Φυσικά, αυτό που ήθελε η δυτικογερμανική πλευρά ήταν η απελευθέρωση των ομήρων αθλητών.

municholympicvillage

Η ΔΟΕ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Αυτό που συνέβαινε εξάλλου είχε ξεπεράσει σε σημασία την αθλητική διοργάνωση. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Άβερι Μπρούνταζ έστειλε το εξής μήνυμα: «Η ειρήνη επλήγη από τις δολοφονίες που διέπραξαν οι τρομοκράτες. Το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου καταδικάζει αυτό το έγκλημα. Σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα αλλά και τους ομήρους, τα αγωνίσματα του απογεύματος θα διακοπούν».

the-games-must-go-on--image_620x349

Το ίδιο βράδυ εκτυλίχθηκε το κύριο μέρος της τραγωδίας. Θύτες και θύματα είχαν μεταφερθεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο με σκοπό τη διαφυγή τους στο Κάιρο. Οι Δυτικογερμανοί μη έχοντας πείρα από παρόμοιες καταστάσεις, δεν οργάνωσαν σωστά την επιχείρηση διάσωσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν αντιληπτοί από τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες. Ακολούθησε μάχη με εκατέρωθεν πυρά, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους όλοι οι Ισραηλινοί αθλητές, τρεις Παλαιστίνιοι και δύο αστυνομικοί.

image-365105-galleryV9-quji

Την επόμενη μέρα, στο ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου έλαβε χώρα τελετή μνήμης στους αδικοχαμένους αθλητές και ανακοινώθηκε ότι η διοργάνωση θα συνεχιστεί. Όπερ και εγένετο. Οι Ολυμπιάδα του Μονάχου συνεχίστηκε σαν αγγαρεία, με πολύ βαρύ κλίμα και ολοκληρώθηκε λίγες μέρες αργότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου.

7

Η λεγόμενη «σφαγή του Μονάχου» είναι η μεγαλύτερη Ολυμπιακή τραγωδία, στη διάρκεια μίας διοργάνωσης που κατά την αρχαιότητα σταματούσε οποιασδήποτε μορφής εχθροπραξία (η λεγόμενη «Ολυμπιακή εκεχειρία»). Στο Μόναχο λοιπόν, αυτός ο ηθικός άτυπος νόμος παραβιάστηκε, κάτι που επαναλήφθηκε σε αρκετές περιπτώσεις και στο μέλλον.

Βασσμένη στα γεγονότα του Μονάχου είναι η ταινία «ΜΟΝΑΧΟ», του Στίβεν Σπίλμπεργκ (2006).

Munich-de-Steven-Spielberg

Δείτε το βίνετο- αφιέρωμα στα τραγικά γεγονότα του Μονάχου

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: