Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε χυμό πορτοκάλι με άδειο στομάχι

Κοινοποίηση:
chymo-portokali-adeio-stomachi-1024x712

Πολύς κόσμος ξυπνά το πρωί και γεμίζει αμέσως ένα ποτήρι με χυμό πορτοκάλι. Γιατί όχι; Είναι γλυκός, δροσιστικός και πλούσιος σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Κάνει, όμως πραγματικά καλό στο σώμα όταν το πίνουμε με άδειο στομάχι; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι;

Είναι καλή ιδέα να πίνετε χυμό πορτοκάλι με άδειο στομάχι; Τι συμβουλεύουν ειδικοί

Ο χυμός πορτοκάλι είναι κλασικός στο πρωινό – και όχι άδικα. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 486.000 μετρικούς τόνους κάθε χρόνο, χάρη στη δροσιστική του γεύση, το γρήγορο ενεργειακό μπουστάρισμα που προσφέρει μέσω των φυσικών σακχάρων και τη γενναιόδωρη δόση του σε βιταμίνη C.

Όμως, αν έχετε τη συνήθεια να πίνετε ένα ποτήρι αμέσως μόλις ξυπνήσετε, είναι πιθανό να έχετε αναρωτηθεί αν είναι πράγματι καλή ιδέα. Μπορεί όλη αυτή η ζάχαρη να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ή η οξύτητα να ερεθίσει το στομάχι και τα δόντια σας; Σύμφωνα με ειδικούς και έρευνες, η κατανάλωση χυμού πορτοκάλι με άδειο στομάχι έχει και οφέλη αλλά και μειονεκτήματα. Ποια είναι;

Είναι υγιεινός ο χυμός πορτοκάλι;

Σύμφωνα με μελέτη του 2025 με τίτλο «Akram’s lifestyle: An effective remedy for the management of GERD», τα άτομα που ακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα – το οποίο περιλάμβανε αποφυγή του χυμού πορτοκαλιού – είδαν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης να βελτιώνονται ή να εξαφανίζονται μέσα σε δύο εβδομάδες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αποφυγή χυμού πορτοκαλιού και άλλων όξινων τροφών βοήθησε στη μείωση της καούρας και της δυσφορίας.

Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο 100% χυμός πορτοκαλιού μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής – αλλά μόνο με μέτρο. Παρέχει βιταμίνη C, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που ενδέχεται να ωφελήσουν την καρδιά και να μειώσουν τη φλεγμονή, όμως είναι επίσης πλούσιος σε φυσικά σάκχαρα και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες.

Τι δείχνουν οι έρευνες:

  •  Μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερίνη και δείκτες καρδιάς όταν καταναλώνεται καθημερινά σε μέτριες ποσότητες
  •  Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση σε αρκετές δοκιμές
  •  Η μέτρια κατανάλωση δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
  •  Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη θερμίδων και τον ΔΜΣ, ειδικά στα παιδιά
  •  Μπορεί να διαβρώσει τα δόντια αν καταναλώνεται συχνά λόγω οξύτητας και ζάχαρης

Τα οφέλη του όταν τον πίνετε με άδειο στομάχι

1. Δίνει άμεση ενέργεια (ιδανικό πριν την άσκηση)

Ένα ποτήρι 240 ml χυμού πορτοκαλιού περιέχει περίπου 29 γραμμάρια υδατάνθρακες, εκ των οποίων τα 21 είναι σάκχαρα — η κύρια πηγή γρήγορης ενέργειας για το σώμα. Επειδή ο χυμός έχει ελάχιστες φυτικές ίνες, η απορρόφηση είναι ταχεία και προσφέρει άμεση ώθηση ενέργειας το πρωί.

«Ο χυμός πορτοκάλι είναι καλό σνακ πριν την άσκηση, καθώς χωνεύεται εύκολα, κάτι που θέλουμε πριν την άσκηση — ειδικά μέσα σε 30 λεπτά πριν την δραστηριότητα», λέει η Toby Amidor, MS, RD σύμφωνα με το Health. Οι υδατάνθρακες στον χυμό βοηθούν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου και στην αντικατάσταση υγρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

2. Τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά απορροφώνται κανονικά

Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού χωρίς τροφή δεν εμποδίζει το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά του συστατικά — όπως υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. «Ένα φλιτζάνι φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκάλι μπορεί να περιέχει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C για ενήλικες», δήλωσε η Dr Jennifer Phan, γαστρεντερολόγος στο Hoag Physician Partners.

Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τα υπάρχοντα κύτταρα και βοηθώντας στην παραγωγή νέων, εξήγησε η Amidor. «Το στομάχι δεν χρειάζεται να έχει τροφή για να απορροφηθεί η βιταμίνη C, επομένως ο χυμός πορτοκάλι εξακολουθεί να προσφέρει τα αντιοξειδωτικά και τα οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα», ανέφερε η Phan σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα αντιοξειδωτικά όπως η εσπεριδίνη, μια φυτική ένωση που «προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες», εξήγησε η Amidor. Έρευνα του 2021 συνέδεσε την εσπεριδίνη στον χυμό πορτοκαλιού με βελτιωμένη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και υγεία της καρδιάς. Η κατανάλωση με άδειο στομάχι δεν αλλάζει αυτά τα οφέλη, πρόσθεσε.

Τα μειονεκτήματά του όταν τον πίνετε με άδειο στομάχι

1. Μπορεί να προκαλέσει αιχμή γλυκόζης (απότομη αύξηση σακχάρου)

Οι χυμοί χρησιμοποιούνται συχνά για την ταχεία αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας επειδή αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης. «Τα φυσικά σάκχαρα στον χυμό πορτοκάλι απορροφώνται γρήγορα», εξήγησε η Dr Jennifer Phan. «Χωρίς τροφή να επιβραδύνει τη διαδικασία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα».

Αυτές οι αυξήσεις μπορεί να προκαλέσουν δίψα, κόπωση, πονοκέφαλο ή θολή όραση, αλλά για τους περισσότερους δεν είναι σοβαρές. «Η αύξηση των φυσικών σακχάρων θα σας δώσει μια στιγμιαία ώθηση, αλλά θα επιστρέψει γρήγορα στα φυσιολογικά», δήλωσε η διαιτολόγος Toby Amidor. Πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν δείχνει κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης 100% φυσικού χυμού και της ανάπτυξης διαβήτη. «Αν σας ανησυχεί το σάκχαρό σας, μείνετε σε μία μερίδα και καταναλώστε τη μαζί με φαγητό ή σε smoothie με άλλα τρόφιμα», πρότεινε η Amidor.

2. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι

Ο χυμός πορτοκάλι είναι όξινος, με pH περίπου 4, κάτι που μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα σε κάποιους. «Με άδειο στομάχι, δεν υπάρχει τροφή για να εξουδετερώσει την οξύτητα», δήλωσε η Phan. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του γαστρικού βλεννογόνου σε άτομα με ευαισθησία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση». Η Phan επεσήμανε ότι αυτό είναι πιο πιθανό σε άτομα με παθήσεις όπως ΓΟΠ, γαστρίτιδα, έλκη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

3. Μπορεί να επηρεάσει το σμάλτο των δοντιών

Η ίδια οξύτητα που επηρεάζει το στομάχι μπορεί επίσης να βλάψει τα δόντια σας. «Όταν πίνετε χυμό πορτοκάλι με άδειο στομάχι, το σώμα σας παράγει λιγότερο σάλιο, το οποίο προστατεύει τα δόντια», εξήγησε ο Dr Michael Wei, οδοντίατρος στο Manhattan.

Χωρίς επαρκές σάλιο, το οξύ από τον χυμό μπορεί να μείνει στα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάβρωσης του σμάλτου και τερηδόνας. Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι εμπορικοί φρουτοχυμοί — συμπεριλαμβανομένου του πορτοκαλιού — έβλαψαν τόσο το σμάλτο όσο και την οδοντίνη σε εργαστηριακές δοκιμές. Για να το αποφύγετε, ο Wei προτείνει να πίνετε τον χυμό με καλαμάκι ή να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό μετά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response