Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η υποστελέχωση στις κρίσιμες μονάδες του Θριάσιου Νοσοκομείου, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής, που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά αυξημένα περιστατικά, ακόμη και πιθανά βιομηχανικά δυστυχήματα. Με προσωπικό κατώτερο από τα ελάχιστα όρια ασφαλείας, οι δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας λειτουργούν στα όρια της κατάρρευσης, όπως καταγγέλλουν σε δραματική επιστολή τους οι εργαζόμενοι.
Οι ελλείψεις είναι τόσο σοβαρές που -όπως επισημαίνεται- θέτουν ευθέως σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και την υγεία του εξαντλημένου προσωπικού. Νοσηλευτές, γιατροί και βοηθητικό προσωπικό καλούνται να καλύψουν ανάγκες πολλαπλάσιες από τις δυνατότητές τους, ενώ παραβιάζονται ακόμα και οι ελάχιστες προβλέψεις της σχετικής υπουργικής εγκυκλίου. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για διαρκή εμπαιγμό και «εργασιακή ομηρία» συμβασιούχων, την ώρα που η Πολιτεία αγνοεί τις εκκλήσεις τους και αφήνει ακάλυπτες τις πιο κρίσιμες μονάδες ενός νοσοκομείου πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας καταγράφονται σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και καθαριότητας). Την ίδια στιγή, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, το Θριάσιο είναι το μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής και βρίσκεται στο κέντρο μιας βιομηχανικής περιοχής, όπου είναι συχνά τα «εργατικά ατυχήματα» και παραμένει ο κίνδυνος για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγάλης έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δεδομένου ότι στις δύο ΜΕΘ εργάζονται συνολικά μόνο 17 γιατροί, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικά υπευθύνων διευθυντών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με σοβαρές συνέπειες στην χρόνια καταπόνηση της υγείας τους.
Οι εργαζόμενοι σε «εργασιακή ομηρία»
Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Θριάσιο Νοσοκομείο αγγίζουν πλέον κρίσιμο επίπεδο, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται δραματική. Στη Γενική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία διαθέτει οκτώ κλίνες, υπηρετούν μόλις 20 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές, τη στιγμή που ο προβλεπόμενος αριθμός είναι 33. Αντίστοιχα, στη ΜΕΘ του Κέντρου Εγκαυμάτων, που επίσης διαθέτει οκτώ κλίνες, εργάζονται μόνο 22 άτομα αντί για τους προβλεπόμενους 33.
Ακόμη πιο προβληματική είναι η κατάσταση στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπου υπηρετούν μόλις 15 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές για 10 κλίνες. Το προσωπικό αυτό, μάλιστα, φέρει και τη νοσηλευτική ευθύνη για τις επιπλέον 8 κλίνες της Πλαστικής Χειρουργικής, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση και τις απαιτήσεις.
Σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων αυτών είναι συμβασιούχοι -είτε ως επικουρικοί είτε ως ειδικευόμενοι- και, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων, παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καθεστώς «εργασιακής ομηρίας». Παρά τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές εξαγγελίες για αναγνώριση της προσφοράς τους, το πάγιο αίτημα για μονιμοποίησή τους εξακολουθεί να απορρίπτεται, γεγονός που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ως εμπαιγμό.
«Παραβιάζεται συστηματικά ακόμη και η πρόσφατη υπουργική εγκύκλιος (με ημερ, 23/2/2023) που ρητώς προβλέπει 3 νοσηλευτές ανα κλίνη ΜΕΘ και 2 νοσηλευτές ανα κλίνη ΜΑΦ. Επισημαίνουμε ότι η υπουργική εγκύκλιος προβλέπει πολύ μικρότερη στελέχωση για τις ΜΕΘ και ΜΑΦ σε σχέση με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και την εισήγηση του ΚΕΣΥ με ημερομηνία 24/6/2016. Ταυτόχρονα στις ΜΕΘ και ΜΑΦ δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, ενώ οι ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους», καταλήγουν οι εργαζόμενοι του Θριάσιου.