Στον Θερμαϊκό κόλπο, οι διάφανες μέδουσες έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους σε μεγάλους αριθμούς, καθώς μεταφέρονται από τα θαλάσσια ρεύματα και εγκλωβίζονται στην περιοχή.
Οι υψηλές θερμοκρασίες των υδάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών που τις τρέφονται λόγω υπεραλίευσης, ενισχύουν αυτό το φαινόμενο σε πολλές ελληνικές θάλασσες.
Αυτές οι μέδουσες ανήκουν στο είδος Aurelia aurita, γνωστό και ως μέδουσες του φεγγαριού, και είναι το πιο κοινό είδος που συναντάται παγκοσμίως. Η εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών μεδουσών παρατηρείται περιοδικά όχι μόνο στον Θερμαϊκό, αλλά και σε πολλές άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς υπάρχουν ασφαλείς περιοχές για κολύμβηση ακόμα και σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση μεδουσών. Ειδικότερα, τα επώδυνα τσιμπήματα προέρχονται κυρίως από τις μωβ μέδουσες, ενώ οι σαλούφες, ή καφέ μέδουσες, που συναντώνται σε πολλές ακτές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απολύτως ακίνδυνες.
Η αυξημένη προσοχή και η ενημέρωση του κοινού είναι σημαντικές για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία των κολυμβητών.