Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του θα αντιδράσει στο Ιράν «όποτε και όπου κριθεί σκόπιμο» για την επίθεση που πραγματοποίησαν οι υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη Χούθι αντάρτες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι επιθέσεις αυτές συνδέονται άμεσα με το Ιράν. Ο ίδιος τόνισε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει δράση κατά των ιρανών ηγετών που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις τρομοκρατικές ενέργειες που προέρχονται από τη Υεμένη. Η δήλωση αυτή επαναλαμβάνει προηγούμενα σχόλια του πρώην προεδρικού υποψηφίου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επίσης κατηγορήσει την Τεχεράνη για τις επιθέσεις.
Absolutely INSANE footage of the impact from a Houthi missile on Israel’s Ben Gurion airport.
What would happen if this was JFK or Heathrow – do you think the Houthis would exist tomorrow? How about their Iranian backers? pic.twitter.com/Qbv5BeGxWG
— Aviva Klompas (@AvivaKlompas) May 4, 2025
Breaking News
Yemeni Missile Hits Ben Gurion Airport.
All flights canceled. pic.twitter.com/tiGNIHwLue
— Iran Military (@IRIran_Military) May 4, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον Μάρτιο μεγάλης κλίμακας πλήγματα εναντίον των Χούθι ώστε να τους αποτρέψει από το να θέτουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πλήγμα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχία Σάιρα είπε πως το κύριο αεροδρόμιο του Ισραήλ «δεν είναι πλέον ασφαλές για αεροπορικά ταξίδια».
Οι Aegean, flydubai και Ethiopian δεν ακύρωσαν πτήσεις. Ωστόσο, η Delta Air Lines ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη σημερινή πτήση από το αεροδρόμιο JFK στη Νέα Υόρκη προς το Τελ Αβίβ και την πτήση επιστροφής από το Τελ Αβίβ αύριο, Δευτέρα. Η United ακύρωσε τις δύο καθημερινές πτήσεις της ανάμεσα στο Νιούαρκ και το Τελ Αβίβ και είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.
Νωρίτερα, οι σημερινές πτήσεις από το Τελ Αβίβ της Delta και της United αναχώρησαν με καθυστέρηση περίπου 90 λεπτών.
Ο όμιλος Lufthansa, που περιλαμβάνει τις αεροπορικές εταιρίες Lufthansa, Swiss, Brussels και Austrian, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ έως την Τρίτη λόγω της τρέχουσας κατάστασης.
Η ITA ανακοίνωσε ότι ακύρωσε πτήσεις από την Ιταλία στο Ισραήλ μέχρι την Τετάρτη, ενώ η Air France ακύρωσε πτήσεις σήμερα, λέγοντας πως οι πελάτες μεταφέρθηκαν σε πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα. Οι πτήσεις της TUS προς και από την Κύπρο ακυρώθηκαν έως τη Δευτέρα, ενώ οι πτήσεις της Air India από το Νέο Δελχί σταμάτησαν σήμερα.
Η Ryanair ανέστειλε πτήσεις σήμερα αλλά οι πτήσεις της παραμένουν στο πρόγραμμα για τη Δευτέρα, σύμφωνα με την Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ. Η Wizz σταμάτησε επίσης τις πτήσεις.
H El Al ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει πτήσεις επαναπατρισμού στο Ισραήλ από τη Λάρνακα και την Αθήνα επιβατών που αποκλείστηκαν λόγω ακύρωσης πτήσεων ξένων αεροπορικών εταιριών.
Έπειτα από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς τον Ιανουάριο, ξένοι αερομεταφορείς είχαν αρχίσει να επαναλαμβάνουν τις πτήσεις προς το Ισραήλ μετά τη διακοπή τους κατά το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενου ενός και πλέον έτους μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κρατική αεροπορική εταιρία El Al –μαζί με τις μικρότερες αντίπαλες εταιρίες Arkia και Israir– να αποτελούν σχεδόν μονοπώλιο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters