Σκηνές ωμής βίας εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Ταϊπέι, στην Ταϊβάν, όταν ένας 27χρονος άνδρας εξαπέλυσε αιματηρή επίθεση με καπνογόνα και μαχαίρι σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, σκορπώντας τον πανικό σε πολίτες και επισκέπτες.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης, ο Τσανγκ Γουέν, από την πόλη Ταογιουάν στη βόρεια Ταϊβάν, έδρασε μόνος του. Αρχικά ενεργοποίησε καπνογόνα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ταϊπέι και στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε εμπορικό κέντρο κοντά σε σταθμό του μετρό, όπου επιτέθηκε σε ανυποψίαστους πολίτες τόσο εντός του χώρου όσο και καθ’ οδόν.
Ο απολογισμός είναι βαρύς, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο δράστης, ο οποίος σκοτώθηκε πέφτοντας από κτίριο κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης. Παράλληλα, έντεκα άτομα τραυματίστηκαν, με δύο να νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Οι Αρχές εξετάζουν τα κίνητρα της επίθεσης, ενώ έγινε γνωστό ότι ο 27χρονος καταζητούνταν με ένταλμα σύλληψης για αποφυγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Ταϊβάν. Η Εθνική Αστυνομία ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για συνεργούς.
Η αιματηρή επίθεση, σε μια χώρα όπου τα βίαια εγκλήματα είναι σπάνια, έχει προκαλέσει σοκ. Η αστυνομική παρουσία ενισχύθηκε άμεσα σε όλη την Ταϊπέι και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας. Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ ο πρόεδρος της Ταϊβάν δεσμεύτηκε για άμεση αναθεώρηση των διαδικασιών αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, με στόχο την καλύτερη προστασία της δημόσιας ασφάλειας.





