O Μάιος ήταν ένας καλό μήνας για την αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων με ποσοστό ανόδου που άγγιξε το 14% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο ο περασμένος Μάιος σηματοδότησε μία ξεκάθαρη παρουσία των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Newsauto οι συνολικές ταξινομήσεις των κινέζικών εταιρειών άγγιξαν τις 865 μονάδες, δηλαδή 5,73% του συνόλου της αγοράς (15.087 ταξινομήσεις).
Η MG οδήγησε γι’ ακόμα έναν μήνα την κούρσα με 556 μονάδες, καταλαμβάνοντας πάνω από το 64% των συνολικών κινεζικών ταξινομήσεων. Η BYD, με 198 μονάδες, επιβεβαίωσε την δυναμική της και ιδίως στον τομέα της ηλεκτροκίνησης,
Παράλληλα, η DFSK, με 56 μονάδες, και οι ανερχόμενες Jaecoo, Smart, Leapmeotor και Omoda δείχνουν ότι οι Κινέζοι έχουν βλέψεις για την Ευρώπη, κατ’ επέκταση και για την Ελλάδα.
Οι Κινέζοι κερδίζουν έδαφος
Ακόμη και οι υπόλοιπες μάρκες, όπως οι Xpeng, Voyah και Lynk&Co, αν και με περιορισμένες ταξινομήσεις, κάνουν την παρουσία τους αισθητή, έχοντας στόχο να καθιερωθούν στην αγορά.
Σε σύγκριση με τις κυρίαρχες παραδοσιακές μάρκες όπως Toyota, Peugeot, Hyundai κ.ά. οι Κινέζοι κατασκευαστές κερδίζουν έδαφος χάρη στην επιθετική τιμολογιακή πολιτική και τον εξοπλισμό των μοντέλων τους. Καθώς η αγορά αναζητά value-for-money επιλογές, οι Κινέζοι καταφέρνουν να καλύψουν ένα κρίσιμο κενό ανάμεσα σε premium και οικονομικά μοντέλα.
Η εικόνα δείχνει πως το μέλλον των κινεζικών μαρκών στην Ευρώπη άρα και στην Ελλάδα είναι πλέον μια πραγματικότητα που εξελίσσεται γρήγορα και δυναμικά.
Μάρκα Ταξινομήσεις (Μάιος 2025)
MG 556
BYD 198
DFSK 56
JAECOO 12
SMART 11
LEAPMOTOR 9
OMODA 9
CHERY 7
XPENG 3
VOYAH 2
LYNK & CO 2
Σύνολο 865
* Σύνολο αγοράς (όλες οι μάρκες): 15.087
* Μερίδιο αγοράς κινέζικων μαρκών: 5,73%