«Παρεμπιπτόντως, όταν η νέα κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία (στις ΗΠΑ), το διμερές εμπόριο άρχισε να αυξάνεται. Εξακολουθεί να είναι πολύ συμβολικό. Παρόλα αυτά, έχουμε μια αύξηση 20%», δήλωσε ο Πούτιν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιπλέον του δασμού 25% που έχουν ήδη επιβληθεί, ανακοίνωσαν στις 6 Αυγούστου πρόσθετο δασμό 25% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ινδία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
«Έχουμε πολλές πτυχές για κοινή εργασία. Είναι σαφές ότι η επενδυτική και επιχειρηματική συνεργασία των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχει τεράστιες δυνατότητες», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον Τραμπ. Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε άλλους τομείς. «Η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν η μία στην άλλη τόσα πολλά στο εμπόριο, την ψηφιακή τεχνολογία, την υψηλή τεχνολογία και την εξερεύνηση του διαστήματος. Βλέπουμε ότι η συνεργασία στην Αρκτική είναι επίσης πολύ δυνατή, στο διεθνές μας πλαίσιο. Για παράδειγμα, μεταξύ της Άπω Ανατολής της Ρωσίας και της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ», είπε.
Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές πετρελαίου
Σύμφωνα με το Reuters οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να αντιμετωπίσουν μια συγκρατημένη αντίδραση τιμών όταν ανοίξουν μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα, κατά την οποία ο Τραμπ δήλωσε ότι στόχος για την Ουκρανία ήταν μια ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία και όχι μια εκεχειρία.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Πούτιν ότι οι διαπραγματευτές θα πρέπει να προχωρήσουν απευθείας σε μια ειρηνευτική συμφωνία – όχι μέσω εκεχειρίας, όπως απαιτούν η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, μέχρι τώρα με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αναστείλει την επιβολή δασμών σε χώρες όπως η Κίνα για την αγορά ρωσικού πετρελαίου μετά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν. Έχει απειλήσει στο παρελθόν με κυρώσεις στη Μόσχα και δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν δεν γίνουν κινήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Αυτό σημαίνει ότι η ροή του ρωσικού πετρελαίου θα συνεχίσει να είναι ανενόχλητη και αυτό θα πρέπει να είναι πτωτικό για τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο αναλυτής της ICIS, Ajay Parmar. «Αξίζει να σημειωθεί ότι πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος αυτού θα είναι ελάχιστος και οι τιμές πιθανότατα θα δουν μόνο μια μικρή πτώση στο πολύ εγγύς μέλλον ως αποτέλεσμα αυτής της είδησης».
Η αγορά πετρελαίου θα περιμένει τις εξελίξεις από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα μεταξύ του Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνάντηση έχουν επίσης προσκληθεί Ευρωπαίοι ηγέτες, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.
«Οι συμμετέχοντες στην αγορά θα παρακολουθούν τα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά προς το παρόν οι κίνδυνοι διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία θα παραμείνουν περιορισμένοι», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS.
Το Brent έκλεισε στα 65,85 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή και το αμερικανικό West Texas Intermediate στα 62,80 δολάρια – και τα δύο με πτώση σχεδόν 1 δολαρίου πριν από τις συνομιλίες στην Αλάσκα.
Οι traders περιμένουν μια συμφωνία, επομένως μέχρι να προκύψει αυτή, οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνουν σε ένα στενό εύρος, δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής της Price Futures Group.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η απειλή άμεσων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ή δευτερογενών κυρώσεων κατά άλλων χωρών έχει ανασταλεί προς το παρόν, κάτι που θα ήταν απαισιόδοξο», είπε.
Μετά την επιβολή δυτικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου μέσω θαλάσσης και των ανώτατων ορίων τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τις ροές προς την Κίνα και την Ινδία.