Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας, αναφέρθηκε ότι πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες καταζητούνταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Νουρεντίν αλ Μπάμπα, τόνισε ότι ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας, υποδεικνύοντας την εκτενή φύση των διωγμών που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προηγούμενου καθεστώτος.
Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, όπου οι πολιτικές διώξεις και η καταστολή έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους. Οι πληροφορίες αυτές δείχνουν την ένταση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και των κρατικών αρχών, καθώς πολλοί Σύροι βρέθηκαν στο στόχαστρο λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή άλλων λόγων που σχετίζονται με την αντίθεση στο καθεστώς.
Αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, το 2011, μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, εκατομμύρια Σύροι βρέθηκαν παγιδευμένοι στα δίκτυα των διαβόητων υπηρεσιών ασφαλείας, τους ασκήθηκαν διώξεις ή αντιμετώπισαν κακομεταχείριση. Κατηγορήθηκαν κυρίως για συμμετοχή ή ενθάρρυνση των διαδηλώσεων, ότι επικοινωνούσαν με ξένες κυβερνήσεις ή ότι χρηματοδότησαν και στήριξαν την «τρομοκρατία».
Ο Άσαντ αποκαλούσε «τρομοκράτες» τους πολιτικούς αντιπάλους του. Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι οδηγήθηκαν στη φυλακή, πολλοί βασανίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε εξάλλου τη σύσταση νέων υπηρεσιών, όπως ένα όργανο φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων που θα είναι αρμόδιο «για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων, κυρίως των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και ανθρώπων». Η τουριστική αστυνομία θα αναλάβει την ασφάλεια των τουριστικών περιοχών, όπως της αρχαίας Παλμύρας, που είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.