Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Απελευθερώνονται όλοι οι όμηροι

Κοινοποίηση:
Smoke rises following explosions during the Israeli military offensive in Gaza City, as seen from the central Gaza Strip

Μετά από δύο χρόνια αιματηρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η συμφωνία, η οποία αποτελεί την πρώτη φάση του σχεδίου που προωθήθηκε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή αιχμαλώτων και σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από καθορισμένες περιοχές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «ιστορική ημέρα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», σημειώνοντας πως όλοι οι όμηροι θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους και ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μια «ισχυρή, βιώσιμη και αιώνια ειρήνη». Η ανακοίνωση ήρθε αμέσως αφού ενημερώθηκε επισήμως για την επίτευξη της συμφωνίας.

Στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις, οι ομάδες των διαπραγματευτών επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την πλήρη απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, καθώς και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα σε επόμενη φάση. Παράλληλα, προβλέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και η απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συμφωνία «διπλωματική επιτυχία και εθνική και ηθική νίκη για το κράτος του Ισραήλ». Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αποτελεί «τερματισμό του πολέμου, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και ανταλλαγή κρατουμένων».

Αν και οι μάχες δεν έχουν ακόμη τερματιστεί πλήρως, ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει εντολή προετοιμασίας για σταδιακή αποχώρηση, ενώ ταυτόχρονα καλεί τους αμάχους να μην επιστρέψουν ακόμη στην πόλη της Γάζας για λόγους ασφαλείας.

Η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε τη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τη στήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη σταθερότητα της περιοχής.

Η συμφωνία προκάλεσε συγκίνηση και ελπίδα στις δύο πλευρές. Στο Τελ Αβίβ, πολίτες συγκεντρώθηκαν στην «Πλατεία των Ομήρων» κρατώντας φωτογραφίες και σημαίες, περιμένοντας με δάκρυα χαράς την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με οικογένειες ομήρων, δηλώνοντας ότι η απελευθέρωση τους αναμένεται τη Δευτέρα.

Στη Γάζα, οι κάτοικοι υποδέχθηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία την είδηση. Μικρά παιδιά χαμογελούν για πρώτη φορά εδώ και μήνες, όμως πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι να δουν την εφαρμογή της συμφωνίας στην πράξη. Οι διασώστες στην πρώτη γραμμή μιλούν για την πρώτη ελπίδα έπειτα από δύο χρόνια πολέμου, επισημαίνοντας την ανάγκη η κατάπαυση του πυρός να γίνει πλήρως σεβαστή.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η επιτυχής εφαρμογή της πρώτης φάσης θα είναι καθοριστική για τη συνολική πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response