Μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, το κύριο μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί στην περιοχή του πεδίου βολής Πετροχωρίου στην Ξάνθη μεταξύ 26 Μαΐου και 6 Ιουνίου 2025, στρέφοντας το βλέμμα των Τούρκων στην περιοχή, για την παρουσία ελληνικών και ξένων δυνάμεων.
Η πολυεθνική άσκηση LIVEX Immediate Response 2025 αναφέρεται ότι περιλαμβάνεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ για την Ανατολική Ευρώπη, και μέρος της θα καλύψει και αυτήν την περιοχή.
Συνολικά, 12.000 στρατιώτες από εννέα χώρες, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Σλοβακία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και φυσικά την Ελλάδα, θα συμμετάσχουν σε αυτήν την άσκηση.
Συνολικά 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες και πολυεθνικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην Δυτική Θράκη, ενώ μονάδες της 20ής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας (XX TΘM), με έδρα την Καβάλα, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς.
Η κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ με άρματα μάχης πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής της Ξάνθης, στο οποίο θα υλοποιηθούν πολλά σενάρια πολεμικής φύσεως με ελληνικά Leopard και M1A2 ABRAMS, παρουσία πιθανών και άλλων μέσων.
Τα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνουν: διαβάσεις υδάτινων εμποδίων, Αερομεταφερόμενη ανάπτυξη δυνάμεων και επιθετικές επιχειρήσεις, βολές με πραγματικά πυρά από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, σενάρια απειλών ΧΒΡΠ (χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικού πολέμου) κά.
Η αμερικανική πλευρά θα συμμετάσχει με μονάδες όπως η194η Ταξιαρχία Μηχανικού, η Εθνοφρουρά του Τενεσί και του Βερμόντ και η Ομάδα Μάχης της 86ης Ταξιαρχίας Πεζικού.
Η Ξάνθη και ιδιαίτερα το πεδίο εκπαίδευσης και βολής του Πετροχωρίου έχουν χρησιμοποιηθεί εντατικά ως περιοχές εκπαίδευσης για σημαντικές συμμαχικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια.
Η περιοχή έχει πλέον εξασφαλίσει τη θέση της στον χάρτη επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, και πρόσφατα διεξήχθη μια επιτυχημένη διμερής άσκηση, Stolen Cerberus XII, με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.
Αυτή η στρατηγική χρήση της περιοχής αυξάνει τη γεωπολιτική σημασία της Δυτικής Θράκης και φέρεται να επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Η χώρα μας έχει καταστεί εδώ και μερικά χρόνια, κύριο έδαφος διεξαγωγής ασκήσεων της συμμαχίας τόσο στον αέρα, όσο και στο έδαφος, για την συμμαχία και αυτό λέει πολλά για την στρατηγική της αναβάθμιση.
Η παρουσία τόσων Αμερικανών μια ανάσα από τα σύνορα με την Τουρκία έχει προκαλέσει εδώ και καιρό εκνευρισμό και ένταση στην Άγκυρα, που βλέπει πολλά από τα σχέδια της για την περιοχή να πηγαίνουν στην κυριολεξία περίπατο, παρ’ όλη την στρατηγική της αναβάθμιση μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
ειναι