Στην «καυτή» πρώτη γραμμή του σύμπαντος – Ιστορικές εικόνες του Ήλιου από το Parker Solar Probe της NASA

Κοινοποίηση:

Σε μία πρωτιά το Parker Solar Probe της NASA τράβηξε φωτογραφίες του Ήλιου από την πιο κοντινή απόσταση ποτέ.

Κατά τη λήψη των φωτογραφιών, το σκάφος βρισκόταν σε απόσταση μόλις 6,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το άστρο, αποτυπώνοντας λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απάντηση επιστημονικών ερωτημάτων.

Το Parker Solar Probe, που εκτοξεύτηκε το 2018, έγινε το πρώτο όργανο που έφτασε στο στέμμα του Ήλιου, το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιράς του, και τον Δεκέμβριο του 2024 πραγματοποίησε μια ιστορική αποστολή που αποτελεί ρεκόρ, καθώς πλησίασε την επιφάνεια του Ήλιου πιο κοντά από ποτέ, σε απόσταση 6,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ εκτέθηκε σε θερμότητα 980 βαθμών Κελσίου και ακραία ακτινοβολία. Τότε ήταν που τράβηξε τις φωτογραφίες που μόλις έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Ένας σημαντικός στόχος του διαστημικού σκάφους είναι να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς λειτουργεί ο ηλιακός άνεμος και πώς επηρεάζει τη Γη.

Ο ηλιακός άνεμος είναι μια συλλογή φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από το στέμμα του ήλιου καθώς ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα στο διάστημα.

Το φαινόμενο αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στους πλανήτες που βρίσκονται κοντά του, για παράδειγμα δημιουργώντας σέλας και διαταράσσοντας τα ενεργειακά δίκτυα της Γης. Επομένως, θα ήταν ωφέλιμο να μπορούμε να το προβλέψουμε και να το κατανοήσουμε με ακρίβεια», σύμφωνα με το Live Science.

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα είναι πώς δημιουργείται ο ηλιακός άνεμος και πώς μπορεί να ξεφύγει από την τρομακτική βαρυτική έλξη του Ήλιου. Η κατανόηση αυτών των ζητημάτων είναι μια τεράστια πρόκληση, σύμφωνα με τον Nour Rawafi, ένας από τους επιστήμονες του προγράμματος, σε δήλωση της NASA.

Τα ερωτήματα αυτά μπορούν να απαντηθούν από τις εικόνες του Parker Solar Probe, οι οποίες δείχνουν πώς συμπεριφέρεται ο ηλιακός άνεμος λίγο μετά την έξοδό του από το στέμμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response