Η ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔ Κονγκό) βαθαίνει επικίνδυνα: εκατοντάδες άμαχοι έχουν περάσει τα σύνορα και καταφύγει στη γειτονική Ρουάντα, προκειμένου να γλιτώσουν από ανελέητους βομβαρδισμούς και μάχες στην περιοχή.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο φόβος, η αβεβαιότητα και η ανάγκη για ασφάλεια σπρώχνουν ανθρώπινες ζωές σε αναζήτηση καταφυγίου — και δεν είναι οι μόνες.
Παρά τις προσπάθειες για ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη ΛΔ Κονγκό και τη Ρουάντα, με μεσολάβηση του Donald J. Trump, η κατάσταση στο πεδίο δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Οι σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Νότιο Κίβου συνεχίζονται, ενώ η αντάρτικη ομάδα M23 — με τη φερόμενη υποστήριξη στρατιωτών από Μπουρούντι — εμπλέκεται ξανά σε ένοπλες συγκρούσεις με τον κρατικό στρατό.
Οι κατηγορίες για αδιάκοπους βομβαρδισμούς από δυνάμεις που υποστηρίζουν την M23, οι αιχμηρές αναταράξεις και οι ασταμάτητες μάχες έχουν καταστήσει την καθημερινότητα αφόρητη για τους κατοίκους — πολλοί από τους οποίους βλέπουν τη Ρουάντα ως μοναδικό καταφύγιο. Οι πρόσφυγες, με φόβο και αγωνία, ζητούν απλώς να ζήσουν — μακριά από τα πυρά, τα ορυχεία και την απειλή του θανάτου.
Η τελευταία συμφωνία, που θεωρήθηκε ως ελπίδα για εκεχειρία και ειρήνη, αποδείχθηκε —για πολλούς— φρούδα: η μάχη συνεχίζεται και οι ζωές μετατρέπονται σε παιχνίδι ισχύος και πόρων. Οι διεθνείς πιέσεις και τα διακρατικά τελεσίγραφα μοιάζουν ανεπαρκή για να προστατεύσουν ανθρώπους που, μέχρι χτες, έβαζαν απλώς ρίζες στη γη τους.
Η προσφυγιά, ο φόβος, η αβεβαιότητα και η απώλεια γίνονται ξανά καθημερινότητα σε μια ζώνη όπου ο πόνος δεν έχει σύνορα — και η αδράνεια δεν είναι επιλογή.





