Στιγμιαίος ή αλεσμένος καφές: Ειδικοί εξηγούν ποιος είναι πιο υγιεινός

Κοινοποίηση:
stigmiaios-kafes

Πολλοί διατροφολόγοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ο καφές στην υγεία. Ωστόσο ποιος είναι τελικά ο πιο υγιεινός; Ο στιγμιαίος ή ο αλεσμένος καφές;

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τον στιγμιαίο καφέ καθώς η παρασκευή του είναι πιο απλή και γρήγορη.

 «Ο στιγμιαίος καφές είναι μια πιο επεξεργασμένη εκδοχή του κανονικού καφέ», ανεφέρει η Δρ. Laura Purdy, MD, MBA.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο thehealthy.com, ειδικοί εξηγούν πώς η επεξεργασία του καφέ επηρεάζει τη γεύση του τελικού προιόντος και τα θρεπτικά συστατικά του, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην ποσότητα, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται.

Τι είναι ο στιγμιαίος καφές;

Ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται από κόκκους καφέ που έχουν ήδη υποστεί καβούρδισμα και άλεσμα.

Η αφυδάτωση γίνεται με δύο βιομηχανικές διεργασίες: ξήρανση με ψεκασμό ή ψυχρή ξήρανση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα κρυστάλλους ή κόκκους έτοιμους να διαλυθούν σε ζεστό νερό.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Foods το 2024 εξηγεί ότι η ξήρανση με ψεκασμό είναι ταχύτερη, λιγότερο ακριβή και παράγει ένα προϊόν που διατηρείται σταθερά στο ράφι. Η διαδικασία αυτή είναι επίσης πιο φιλική στο περιβάλλον.

Μια άλλη μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Food and Bioprocess Technology αναδεικνύει τον λυοφιλιωμένο στιγμιαίο καφέ ως διατροφικά ανώτερο. Επειδή η επεξεργασία του απαιτεί χαμηλότερες θερμοκρασίες, διατηρώντας έτσι μεγαλύτερο μέρος της συνολικής θρεπτικής αξίας του κόκκου καφέ. Ωστόσο, ο λυοφιλιωμένος στιγμιαίος καφές τείνει να είναι πιο ακριβός.

Πώς να φτιάξετε στιγμιαίο καφέ

 «[Ο στιγμιαίος καφές] απαιτεί απλώς την προσθήκη νερού αντί για την παρασκευή και την εκχύλιση», τονίζει η Δρ. Purdy. Είτε πρόκειται για αποξηραμένο είτε για λυοφιλιωμένο, ο στιγμιαίος καφές διατίθεται σε μορφή σκόνης ή κόκκων.

Το μόνο που χρειάζεται για να τον καταναλώσετε είναι:

  1. Ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού σκόνη ή κόκκους σε μια κούπα.
  2. Ζεστό νερό πάνω από τον στιγμιαίο καφέ.
  3. Γάλα, γλυκαντικό ή αρωματικές ύλες της αρεσκείας σας.

Ένα πλεονέκτημα του στιγμιαίου καφέ είναι ότι μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε τη γεύση του. Απλώς προσθέτετε περισσότερη σκόνη/κόκκους για να ενισχύσετε τη γεύση ή προσθέστε περισσότερο ζεστό νερό για ένα πιο ήπιο φλιτζάνι καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές είναι κακός για την υγεία;

Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι κακός για την υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλά δεν ανταποκρίνεται στην διατροφική αξία του αλεσμένου.

«Ο στιγμιαίος καφές είναι σταθερά στο ράφι μας και πιο γρήγορος από τον αλεσμένο καφέ, αλλά δεν έχει τα πλεονεκτήματα του φρέσκου κόκκου», λέει ο Δρ. Purdy.

«Ένα φλιτζάνι καφέ προσφέρει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν στις στιγμιαίες φόρμουλες, μαζί με μια πιο αρωματική και γευστική εμπειρία».

Ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερες από 10 θερμίδες

Σύμφωνα με το USDA , ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 7 θερμίδες.

Αλλά αυτό το θερμιδικό φορτίο μπορεί να διαφέρει αν οι έτοιμες κάψουλες στιγμιαίου καφέ περιέχουν κρέμες, γλυκαντικά, αρώματα ή άλλα πρόσθετα.

«Ορισμένοι στιγμιαίοι καφέδες περιέχουν επίσης φοινικέλαιο, το οποίο είναι ένα κορεσμένο λίπος που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξηγούν οι ειδικοί.

Μικρές ποσότητες θρεπτικών συστατικών

Ο Δρ. Czerwony αναφέρει ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως:

  • Πολυφαινόλες: φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στο σώμα
  • Φλαβονοειδή: φυτικές ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά, νευροπροστατευτικά και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα
  • Τριγονέλλα: μια φυτική ορμόνη που μπορεί να προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου και να βοηθά στη διατήρηση υγιούς μεταβολισμού
  • Kahweol: μια ένωση που μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Καφεστόλη: μια ένωση που βρίσκεται μόνο στους κόκκους καφέ και μπορεί να έχει αντιδιαβητική και νεφροπροστατευτική δράση

Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη από τον φρεσκοκομμένο καφέ

Σύμφωνα με το USDA, ο στιγμιαίος καφές έχει περίπου 63 mg καφεΐνης ανά μερίδα σε σύγκριση με τα 92 mg μιας κλασικής κούπα καφέ.

«Ο FDA συνιστά όχι περισσότερο από 400 mg καφεΐνης την ημέρα, αλλά η δοσολογία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο», λέει ο Δρ. Czerwony.

«Οι επιδράσεις της καφεΐνης στο σώμα είναι καλά μελετημένες και πράγματι μπορεί να προκαλέσει άγχος και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα», λέει η Δρ. Purdy.

Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει:

  • Προβλήματα ύπνου
  • Αυξημένο καρδιακό παλμό
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Ζάλη
  • Ναυτία
  • Ευερέθιστο
  • Πονοκέφαλοι
  • Κούραση

Κίνδυνος ακρυλαμιδίου

Σύμφωνα με το thehealthy.com, το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν ψήνονται οι κόκκοι του καφέ και από πολλούς ειδικούς έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη διαδικασία παραγωγής του, «ο στιγμιαίος καφές περιέχει διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου από τον καφέ που παρασκευάζεται», αναφέρουν οι ειδικοί.

Είναι ασφαλής η καθημερινή κατανάλωση στιγμιαίου καφέ

Οποιονδήποτε καφέ και αν προτιμάτε το πιο σημαντικό είναι να μην υπερβαίνετε τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί.«Για τους περισσότερους ενήλικες, τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα θεωρούνται ασφαλή», τονίζει ο Δρ. Czerwony.

Ωστόσο, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, έχετε κάποια καρδιακή πάθηση ή έχετε δυσανεξία στην καφεΐνη, είναι σημαντικό να συζητήσετε την ημερήσια πρόσληψη του καφέ σας με τον διατροφολόγο σας. Εάν υποφέρετε από καούρες, άγχος ή αϋπνία, μπορεί να ωφεληθείτε και από τη μείωση της συνολικής πρόσληψης καφεΐνης.

Στιγμιαίος καφές Vs Αλεσμένος καφές

Ο στιγμιαίος καφές δεν θεωρείται ανθυγιεινός, ωστόσο ο αλεσμένος καφές επιφυλάσσει περισσότερα οφέλη για την υγεία. Το πιο σημαντικό όμως είναι να αποφευχθούν τα πρόσθετα γλυκαντικά και συντηρητικά, όπου είναι αυτό δυνατόν.

Όταν λοιπόν επιλέγετε μεταξύ στιγμιαίου καφέ και καφέ σε σκόνη πρέπει να ληφθούν υπόψιν:

  • Θερμίδες: Ο κανονικός καφές τείνει να έχει λιγότερες θερμίδες και συντηρητικά.
  • Καφεΐνη: Αν προσέχετε την ποσότητα καφεΐνης, ο στιγμιαίος καφές περιέχει πολύ λιγότερη.
  • Αντιοξειδωτικά: Ενώ και οι δύο επιλογές περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλουν θετικά στην υγεία, ο αλεσμένος καφές έχει υψηλότερα επίπεδα.
  • Κίνδυνος καρκίνου: Η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στον στιγμιαίο καφέ θεωρείται ασφαλής, αλλά εάν εσείς ή ο γιατρός σας ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου, ο αλεσμένος καφές μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.
  • Οξαλικά άλατα: Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά άλατα, θα πρέπει να αποφεύγετε τον στιγμιαίο καφέ.
  • Γεύση: Ο λυοφιλιωμένος στιγμιαίος καφές τείνει να έχει ένα αρκετά παρόμοιο γευστικό προφίλ με τον αλεσμένο καφέ. Ο καφές με ψεκασμό μπορεί να έχει πικρή γεύση λόγω της επεξεργασίας του.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response