Η Ελ Ομπέιντ, στην κρίσιμη περιοχή του Κορντοφάν, ζει με τον φόβο μιας επικείμενης επίθεσης από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που κατέλαβαν πρόσφατα σημαντικές πόλεις του Νταρφούρ, όπως η Ελ Φάσερ και η Μπάρα.
Οι επιθέσεις τους συνοδεύονται από βιασμούς, απαγωγές και σφαγές αμάχων, ενώ χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές κοινότητες.
Ο σουδανικός στρατός ελέγχει την πρωτεύουσα Χαρτούμ και τις ανατολικές περιοχές, αλλά δεν έχει δοθεί συμφωνία για εκεχειρία, παρά τις διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης από Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Αίγυπτο και ΗΑΕ. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ προειδοποιεί για επικείμενη κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ενώ οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται ραγδαία, με χιλιάδες παιδιά και οικογένειες να είναι εκτοπισμένα ή χωρισμένα στον δρόμο.





