SOS από Εστίαση: Αντιμέτωπη με λουκέτα, μείωση πελατών και υπέρογκες οφειλές – Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Κοινοποίηση:
trapezia-estiasi

Η δυσμενής κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και τα προβλήματα που ταλανίζουν μέχρι και σήμερα τους επιχειρηματίες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας ανέδειξε η μελέτη που πραγματοποίησε η ΓΣΕΒΕΕ και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συλλόγων Εστίασης, με τίτλο: «Εστίαση: Μετασχηματισμός & Βιωσιμότητα», στη Θεσσαλονίκη.

Από τις αρνητικές επιπτώσεις επηρεάστηκαν κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εστίασης καθώς το 98% του κλάδου είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η εστίαση, αν και πλέον λειτουργεί χωρίς περιοριστικά μέτρα, δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Αντιθέτως, βιώνει την υπέρμετρη αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και τις υπέρογκες αυξήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ένα στα τέσσερα καταστήματα, ειδικότερα, κινδυνεύει με λουκέτο το επόμενο διάστημα και στην προσπάθεια τους να κρατηθούν όρθια, ο κλάδος ζητά την άμεση και περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Η αύξηση του κόστους λειτουργίας και η μείωση των πελατών

Όσον αφορά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων της εστίασης, αυξήθηκε κατά 41,7% τους τελευταίους 12 μήνες. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, το συνολικό κόστος λειτουργίας σημείωσε άνοδο πάνω από 40% για 1 στις 3 επιχειρήσεις ενώ σε υψηλό ποσοστό βρίσκεται η ενέργεια η οποία αυξήθηκε κατά 87% στην εστίαση.

Παράλληλα, όπως έδειξε η μελέτη, η ακρίβεια επηρέασε και τις εξόδους των πολιτών καθώς οι επιχειρηματίες κατέγραψαν στο α’ εξάμηνο του 2022 μείωση κατά 52,9% στον αριθμό του πελατολογίου και κατά 63,7% στις παραγγελίες των πελατών.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους λειτουργίας της εστίασης (ενοίκιο, προμήθειες, θέσεις εργασίας, καύσιμα, ενέργεια), οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων καταστημάτων οδηγήθηκαν σε αύξηση των τιμών των καταλόγων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 81,7% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αυξήσεις των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες προκειμένου να επιβιώσουν. Η αύξηση, όμως αυτή, όπως ισχυρίζονται, δεν είναι ανάλογη της ανόδου του κόστους λειτουργίας, γεγονός που δείχνει ότι απορρόφησαν ένα ποσοστό των αυξήσεων. Συγκεκριμένα, το 49,4% έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών κατά 10%, ενώ μόλις το 6,7% αύξησε τις τιμές πώλησης κατά 20%. Λόγω ακόμη και των επιπτώσεων της πανδημίας, το 2021, 6 στις 10 επιχειρήσεις (63,9%) έβαλαν οριστικό λουκέτο στα καταστήματά τους.

Ένα ακόμη πρόβλημα που ανέδειξε η μελέτη και προέκυψε από το κύμα της πανδημίας και της ακρίβειας είναι ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το δημόσιο και το 83,2% των επιχειρήσεων αυτών, μάλιστα, δημιουργήσαν τις οφειλές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειώνεται ότι τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι νεότερες με έναρξη την τελευταία 5ετία.

Μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ 4 στις 10 δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα τη στιγμή που πάνω από τους μισούς επιχειρηματίες έχουν οφειλές προς το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μεχρι 20.0000 ευρώ.

Σχετικά με το προσωπικό της εστίασης, 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν κενές θέσεις με συνέπεια 2 με 3 θέσεις στα καταστήματα να παραμένουν χωρίς προσωπικό. “Η κρατική στήριξη που λάβαμε έχει αναλωθεί”, λένε οι επαγγελματίες του κλάδου καθώς ένας στους δύο δήλωσε ότι τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας ενώ μόλις το 25% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχουν καλύψει τις ανάγκες του στηριζόμενοι στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Το 63,2% ακόμη δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι επιχειρήσεις της εστίασης, ωστόσο, είναι δυναμικές και συνεχίζουν να επενδύουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Ζητούν από την κυβέρνηση περαιτέρω στήριξη και λύσεις εφόσον γνωρίζουν ήδη ποια είναι τα προβλήματα του κλάδου και τονίστηκε η ανάγκη για συνεχής εκπαίδευση των επαγγελματιών της εστίασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

10 Σχόλια

  1. Είναι ένας κλάδος που ευνοήθηκε με μέτρα στήριξης πολύ περισσότερο απο άλλους. Και έχουν γίνει και πανάκριβοι και είναι γεμάτοι γιατί αν όλη η Αθήνα έχει 200.000 καρέκλες τότε γεμίζουν με το να φάνε έξω
    το 1/20 του πληθυσμού του λεκανοπεδίου. Μήν μας κοροιδεύουν λοιπόν που είναι γεμάτοι χρήμα….

  2. Όταν ο Μητσοτάκης και η συμμορία του τους έβαζαν να διαχωρίζουν τον κόσμο σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στο τέλος έκαναν τις πάπιες και αντί να υπερασπιστούν τον λαό καθόντουσαν και κάναν τη δουλειά των μπάτσων.
    Τώρα κλαίνε που ο Μητσοτάκης τους έχει ξεσκίσει με τις αυξήσεις σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, προκαταβολές φόρου κτλ και αναγκάστηκαν να πάνε το σουβλάκι 3,50 ευρώ και τον καφέ 5 ευρώ και δεν πατάει ψυχή.
    Όλα εδώ πληρώνονται, οι τελευταίες μέρες ενός δικτάτορα.

  3. Όλοι φωνάζουν και κλαίγονται που όσοι έχουν μαγαζί εστίασης και το δουλεύουν σωστά και δεν κάνουν τη ζωή του Ωνάση έχουν χρήμα με ουρά. Ξέρω αρκετούς μόνο που πολλοί νομίζουν ότι σε 4-5 χρόνια θα βγάλουν λεφτά για μια ζωή. Το εμπόριο θέλει χρόνο και σοφές κινήσεις, ο πελάτης πάνω απ’όλα. Όχι κλαψες που το κουβερ έχει 5 και 8 ευρώ για πλάκα. Άσε που η ποιότητα και η ποσότητα τους είναι λέξεις άγνωστες. Δουλεύουν με το Lidl μια χαρά. Μια ζωή είχαν μάθει στα μαύρα και τώρα με τις κάρτες έχουν στραβωσει άγρια. Το νερό 15 λεπτά και το δίνουν 2 ευρώ, τα μακαρόνια 1,2 ευρώ το κιλό η μακαρονάδα 10-12 ευρώ, 3 μπριζόλες χοιρινές 5 ευρώ 15 ευρώ ψημένη, οι πατάτες 0,70 τηγανητές 3,5 η μερίδα. Στα νησιά σου περνούν το κεφάλι ειδικά δίπλα σε θάλασσα ή σε κεντρικό σημείο.

  4. 10 ευρώ μια μακαρονάδα. Σίγουρα θα πάμε όλοι !! Μια ζωή φοροδιαφυγή και μαύρα !!! Ας κλείσουν τώρα, δεν πειράζει. Για τους άνεργους θα φροντίσει ο Κούλης.

  5. Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΚΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΜΕΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΕΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΑΙΕΣ ΛΟΓΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΝΩ ΣΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ Η ΟΠΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΘΟΙΝΟΥΣ ΤΡΙΤΙΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΜΟΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ….. ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ………..ΟΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥΣ?????ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ

  6. Εμένα δεν με ενδιαφέρει.
    Δεν τρώω ποτέ έξω, ούτε πηγαίνω σε καφετερείες. Ποτέ.

    1. Σπιτάκι με youporn καημένε ? Επιλογή της φύσης είναι όχι δική σου .

Comments are closed.