Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, που σήμερα ζει αυτοεξόριστος στο Ντουμπάι, δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του στη Γαλλία, ένα βιβλίο 500 σελίδων με τίτλο «Juan Carlos I d’Espagne: Réconciliation», όπου περιγράφει το τραγικό περιστατικό του 1956 στην Πορτογαλία.
Στο κεφάλαιο με τίτλο «Η Τραγωδία», ο Χουάν Κάρλος γράφει πως τα δύο αδέλφια «έπαιζαν» με ένα πιστόλι στο σπίτι της οικογένειας όταν νόμιζαν ότι είχαν αφαιρέσει τον γεμιστήρα. «Δεν είχαμε ιδέα ότι είχε μείνει μια σφαίρα στη θαλάμη. Ένας πυροβολισμός ακούστηκε, η σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον αδελφό μου στο μέτωπο. Πέθανε στην αγκαλιά του πατέρα μας», περιγράφει συγκλονισμένος.
Σύμφωνα με το βιβλίο, ο πατέρας τους φέρεται να τον άρπαξε από τον λαιμό φωνάζοντάς του: «Ορκίσου μου ότι δεν το έκανες επίτηδες!». Ο τότε νεαρός πρίγκιπας κάλυψε το σώμα του αδελφού του με την ισπανική σημαία και πέταξε το όπλο στη θάλασσα.
Χουάν Κάρλος: «Δεν θα συνέλθω ποτέ από αυτή την τραγωδία»
«Δεν θα συνέλθω ποτέ από αυτή την τραγωδία. Το βάρος της θα με συνοδεύει για πάντα», γράφει ο πρώην βασιλιάς, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να σκέφτεται τον αδελφό του καθημερινά. «Μου λείπει, εύχομαι να μπορούσα να του μιλήσω ξανά. Αν δεν είχε πεθάνει, η ζωή μου θα ήταν λιγότερο δυστυχισμένη».
Η συγγραφέας και ιστορικός Λορένς Ντεμπρέ, που εργάστηκε δύο χρόνια πάνω στο έργο, δήλωσε ότι το βιβλίο είναι «αρκετά αποκαλυπτικό» και περιλαμβάνει αναφορές όχι μόνο στη τραγωδία του 1956, αλλά και στις σχέσεις του Χουάν Κάρλος με τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, και τη βασίλισσα Λετίθια.
Ο πρώην μονάρχης, που κυβέρνησε από το 1975 έως το 2014, αναφέρεται και στα σκάνδαλα που οδήγησαν στην πτώση του, από τις εξωσυζυγικές σχέσεις μέχρι το περιβόητο σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα το 2012, ενώ διαψεύδει κάθε ερωτική σχέση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.





