Την περίοδο του καύσωνα, δεν υποφέρουν μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα.
Από αφυδάτωση μέχρι και θερμοπληξία μπορεί να πάθει ο σκύλος, εάν πάει βόλτα την ώρα που ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει σε υψηλούς βαθμούς.
Ωστόσο, «η καθημερινή βόλτα είναι απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική υγεία του σκύλου. Το καλοκαίρι, όμως, απαιτεί ορισμένες προσαρμογές», επισημαίνει η κτηνίατρος, Μαρία Χαϊκάλη.
Η βόλτα του σκύλου κατά τους θερινούς μήνες θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η ζέστη είναι ανυπόφορη. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να την κάνετε όσο πιο ανώδυνη γίνεται για τον μικρό σας φίλο.
Και αυτό μπορείτε να το πετύχετε λαμβάνοντας υπόψη σας τις συμβουλές της κτηνιάτρου.
Τι πρέπει να έχετε κατά νου
• Αποφύγετε τους περιπάτους τις ώρες που επικρατεί υψηλή θερμοκρασία. Προτιμήστε να βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα νωρίς το πρωί (πριν από τις 9:00) και αργά το απόγευμα (μετά τις 19:30), καθώς η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
• Φροντίστε για την ενυδάτωση του σκύλου σας. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, έχετε πάντα μαζί σας φρέσκο νερό και ένα φορητό μπολάκι. Τα σκυλιά αφυδατώνονται γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύουμε.
• Προστατέψτε τις πατούσες του. Η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια, μπορεί να είναι καυτά και να προκαλέσουν εγκαύματα. Κάντε ένα απλό τεστ: τοποθετήστε την παλάμη σας στο έδαφος για 7 δευτερόλεπτα. Αν δεν αντέχετε, δεν αντέχει ούτε το ζώο.
• Πάντα με λουρί. Η ασφάλεια του σκύλου σας, αλλά και των άλλων, προϋποθέτει ότι το ζώο παραμένει υπό έλεγχο. Το λουρί αποτρέπει τυχαίους τραυματισμούς ή διαφυγές, ιδίως αν το ζώο πανικοβληθεί λόγω ζέστης.
• Δώστε προσοχή σε συμπτώματα θερμοπληξίας. Αν το ζώο αρχίσει να λαχανιάζει έντονα, δείχνει ληθαργικό ή αποπροσανατολισμένο, πρόκειται για επείγον περιστατικό και χρειάζεται άμεση μεταφορά σε κτηνίατρο.
Η μεταφορά του σκύλου με αυτοκίνητο
Κατά τις θερινές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, συχνά, μπορεί να παίρνετε μαζί και τον σκύλο σας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κα Χαϊκάλη, η παραμονή του ζώου σε αυτοκίνητο, ή η ακατάλληλη μεταφορά του, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.
• Μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο μόνο στο αυτοκίνητο. Ακόμη και με ελαφρώς ανοιχτά παράθυρα, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος μπορεί να ξεπεράσει τους 45°C μέσα σε λίγα λεπτά. Η θερμοπληξία μπορεί να είναι μοιραία.