Η «ώρα μηδέν» πλησιάζει για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ παίρνει φωτιά και απειλεί να βάλει βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης.
Τις επόμενες ημέρες, όλα δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει και επισήμως πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα βάλει στο κάδρο δύο πρώην υπουργούς – Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη – για βαριές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως η ηθική αυτουργία και η συνέργεια σε απιστία.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ανησυχία, καθώς η διαχείριση αυτής της υπόθεσης μοιάζει με ακροβασία χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Μιλούν ήδη για «ισορροπία τρόμου» καθώς κάθε επιλογή κρύβει παγίδες. Αν πουν «ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, θα βρεθούν να παραπέμπουν δικά τους κορυφαία στελέχη με κακουργήματα – μια εικόνα που θα ισοδυναμεί με παραδοχή πολιτικού εκτροχιασμού. Αν πουν «όχι», θα κατηγορηθούν για συγκάλυψη και θα ζωντανέψουν εφιαλτικές μνήμες από την υπόθεση των Τεμπών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηρεί σιγή ιχθύος για τις τελικές του προθέσεις, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα και σε στενούς συνεργάτες. Στο παρασκήνιο, πάντως, στελέχη της ΝΔ αναγνωρίζουν πως είναι σχεδόν αδύνατον να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ «ως έχει», αφού κανείς δεν θέλει να δει υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος να σύρονται σε Προανακριτική για κακουργήματα.
Το σενάριο που συζητείται είναι η κατάθεση «αντίπρότασης» για διερεύνηση πιθανών πλημμελημάτων μέσω Προανακριτικής, σε μια προσπάθεια να κατεβάσουν τους τόνους. Όμως ούτε αυτό είναι εύκολο – καθώς ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης εμφανίζεται ανένδοτος και φέρεται να έχει στείλει αυστηρό μήνυμα: δεν δέχεται καμία παραπομπή, ούτε σε Προανακριτική ούτε σε Εξεταστική, για οποιαδήποτε κατηγορία. «Αν με παραπέμψουν, θα πρέπει να εξηγήσουν ακριβώς γιατί», λέει σε συνομιλητές του ο πρώην υπουργός, ο οποίος ναι μεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ποινική διάσταση.
Κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανησυχούν ακόμα και για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Βορίδη σε περίπτωση που η ΝΔ επιχειρήσει να τον «θυσιάσει», εξέλιξη που θα προκαλούσε σεισμό στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα εξέθετε ανεπανόρθωτα το Μαξίμου.
Σα να μην έφτανε αυτό, και ο Λευτέρης Αυγενάκης φέρεται να αποκλείει κατηγορηματικά κάθε σκέψη «συμβιβασμού» στα πρότυπα της υπόθεσης Τριαντόπουλου. «Δεν υπάρχει μοντέλο Τριαντόπουλου για όλες τις περιπτώσεις», έσπευσε άλλωστε να ξεκαθαρίσει δημοσίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και εκρηκτικά.
Σε αυτό το σκηνικό, η επιλογή της πλήρους άρνησης ή της αδράνειας μοιάζει εξίσου επικίνδυνη. Η κυβέρνηση κινδυνεύει να κατηγορηθεί – για δεύτερη φορά μετά τα Τέμπη – για προσπάθεια συγκάλυψης. Κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας περαιτέρω ρωγμές στην ήδη πιεσμένη εικόνα αξιοπιστίας του κυβερνώντος κόμματος.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρισιμότατη και οι αποφάσεις του Μαξίμου θα σφραγίσουν την πολιτική ατζέντα του καλοκαιριού – με τον κίνδυνο να μετατραπεί η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε πολλαπλασιαστή κρίσης για το κυβερνητικό στρατόπεδο.