Αρκεί η μείωση ενός μόνο κουταλιού αλατιού την ημέρα για να σημειωθεί αισθητή πτώση στην αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Scientific Sessions 2023 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.
Η μελέτη, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, έδειξε ότι η μείωση του νατρίου στη διατροφή επιδρά θετικά και άμεσα στην πίεση, ακόμα και σε άτομα που ήδη λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα. Οι συμμετέχοντες που μείωσαν την ημερήσια πρόσληψη αλατιού κατέγραψαν κατά μέσο όρο πτώση της συστολικής πίεσης κατά περίπου 6 mm Hg — αντίστοιχο αποτέλεσμα με εκείνο που παρατηρείται σε ασθενείς που ξεκινούν φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση.
Ο Δρ Deepak Gupta, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, τόνισε ότι η απλή αυτή διατροφική αλλαγή είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Παράλληλα, η καθηγήτρια Norrina Allen από το Πανεπιστήμιο Northwestern ανέφερε ότι περίπου 7 στους 10 συμμετέχοντες εμφάνισαν μείωση της πίεσης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 213 άτομα ηλικίας 50-70 ετών από το Σικάγο και το Μπέρμιγχαμ. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που ακολούθησε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και μία με ελάχιστη πρόσληψη (περίπου 500 mg ημερησίως). Μετά από μία εβδομάδα, οι ομάδες αντάλλαξαν διατροφή. Οι μετρήσεις της πίεσης και τα δείγματα ούρων που συλλέγονταν σε κάθε φάση επιβεβαίωσαν ότι η χαμηλή σε νάτριο διατροφή μείωσε τη συστολική πίεση κατά 7-8 μονάδες, σε σύγκριση με τη διατροφή με περισσότερο αλάτι.
Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι η επίδραση παρατηρήθηκε σε όλους σχεδόν, ακόμη και σε όσους είχαν φυσιολογική πίεση ή ρυθμισμένη υπέρταση. Όπως δήλωσε ο Δρ Gupta, «όπως η λίγη άσκηση είναι καλύτερη από καθόλου άσκηση, έτσι και η μείωση του νατρίου είναι καλύτερη από την πλήρη απραξία όσον αφορά την υγεία της καρδιάς».
Με δεδομένη την ταχύτητα της βελτίωσης (σε μόλις 7 ημέρες) και την ασφάλεια της διατροφικής παρέμβασης, οι ερευνητές προτείνουν την αναθεώρηση των υφιστάμενων συστάσεων για ημερήσια πρόσληψη νατρίου, ενώ επισημαίνουν ότι σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές χαμηλού νατρίου στα προϊόντα της αγοράς.