Η Κίνα υποδέχτηκε χθες ηγέτες από χώρες που διατηρούν ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Δύση, στο πλαίσιο εκδηλώσεων στο Πεκίνο με αφορμή την 80ή επέτειο από την ήττα της Ιαπωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εορτασμοί, που περιλαμβάνουν και στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, δίνουν την ευκαιρία στο Πεκίνο να προβάλλει την ισχύ του, τόσο στρατιωτικά όσο και γεωπολιτικά.
Η «στρατηγική τετράδα» Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Βόρειας Κορέας –ο επονομαζόμενος «άξονας της αναταραχής»– εμφανίζεται όλο και πιο συμπαγής, με την επιρροή της να φαίνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Ο Σι Τζινπίνγκ παρουσίασε τη χώρα του ως αντίβαρο στη Δύση, καταδικάζοντας τις «εκφοβιστικές πρακτικές» των ΗΠΑ και προβάλλοντας την Κίνα ως δύναμη ικανή να επανακαθορίσει την παγκόσμια ισορροπία. Η οικονομική και στρατιωτική αναβάθμιση της Κίνας τη φέρνει ολοένα και πιο κοντά στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, με κοινό στόχο την αμφισβήτηση της αμερικανικής κυριαρχίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στο Πεκίνο έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) στην Τιαντζίν, όπου υπερασπίστηκε την επίθεση στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Δύση για το ξέσπασμα της κρίσης. Μπροστά σε συμμάχους όπως ο Σι, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι επιχειρούν να «αρπάξουν» την Ουκρανία.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την Ουκρανία, τη Συρία, τη Γάζα, αλλά και για τη συνεργασία Ρωσίας–Τουρκίας σε τομείς όπως η ενέργεια και οι επενδύσεις. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες για δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ προσκάλεσε τον Πούτιν στην Τουρκία. Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, αναγνώρισε τον «ειδικό ρόλο» της Τουρκίας στη μεσολάβηση.
Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητη η θερμή συνάντηση Πούτιν – Μόντι. Ο Ινδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Ρώσο ηγέτη «αγαπητό φίλο», ενώ οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν μαζί μέσα στη θωρακισμένη λιμουζίνα του Κρεμλίνου. Η Ινδία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, αψηφώντας τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ο Πούτιν είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν, με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας – Τεχεράνης, που ενισχύθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Σύνοδος του ΟΣΣ ολοκληρώθηκε με κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο τα μέλη καταδίκασαν τους «εμπορικούς πολέμους» και τα «μονομερή καταναγκαστικά μέτρα», δείχνοντας ξεκάθαρα τις ΗΠΑ. Εξέφρασαν επίσης στήριξη στο Ιράν και απαίτησαν «πλήρη και βιώσιμη κατάπαυση πυρός» στη Γάζα.
Ο ΟΣΣ, που ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια ως αντίβαρο στο ΝΑΤΟ, μετρά πλέον 10 κράτη μέλη, ανάμεσά τους Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Ιράν, ενώ στις εργασίες της φετινής Συνόδου στην Τιαντζίν συμμετείχαν 26 ηγέτες.