«Rising Lions»: Το Ισραήλ «καταβρώχθησε» τον Σαλαμί και άλλαξε τους συσχετισμούς – Ποιος ο νέος ηγέτης;

Κοινοποίηση:
salami-768x480

Η είδηση της απώλειας του Χοσεΐν Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, συγκλόνισε το Ιράν. Ο θάνατός του, μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματούχους, προκλήθηκε από μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ. Η επίθεση, μέρος της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Rising Lions», στόχευσε την έδρα των επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν στην Τεχεράνη.

Ο στρατηγός Σαλαμί κατείχε μια εξέχουσα θέση στην ιεραρχία του Ιράν, όντας ο ισχυρότερος στρατιωτικός ηγέτης της χώρας. Η εξόντωσή του συνιστά ένα σοβαρό πλήγμα για την Τεχεράνη, με πιθανές επιπτώσεις στην στρατιωτική και πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η απώλεια ενός ηγέτη αυτού του βεληνεκούς αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή και να επηρεάσει τις στρατηγικές αποφάσεις του Ιράν στο μέλλον.

Η αντίδραση του Ιράν στην επίθεση αναμένεται να είναι έντονη, καθώς η χώρα θα επιδιώξει να απαντήσει σε αυτό που θεωρεί επιθετική ενέργεια. Οι διεθνείς παρατηρητές αναμένουν κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, με πιθανές επιπτώσεις στην ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση. Η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται στενά.

«Μία από τις πιο σημαντικές απώλειες για τους Ιρανούς είναι ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, των Ισλαμιστών Φρουρών της Επανάστασης, Χουσεΐν Σαλαμί, ο κορυφαίος στρατηγός στο Ιράν και ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες όχι μόνο στο Ιράν αλλά και στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», μεταδίδει ο δημοσιογράφος του CNN, Φρίντερικ Πλάιτγκεν.

Στο Δελτίο Ειδήσεων Fox News σημειώνεται «Ο επικεφαλής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε σε μία επίθεση. Δείχνει πόσο “βαθιά” φθάνουν οι πληροφορίες που έχουν οι Ισραηλινοί. Είναι καταπληκτικό».

Τα τελευταία έξι χρόνια ο Χοσεϊν Σαλαμί ήταν ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος που ιδρύθηκε το 1979 μετά την Ισλαμική Επανάσταση για να προστατεύει το θεοκρατικό καθεστώς και ελέγχει τα στρατηγικά όπλα της χώρας.

Ήταν ο άνθρωπος που είχε ταυτιστεί με τη στρατιωτική ισχύ της Τεχεράνης διεθνώς. Κάθε φορά που η ιρανική τηλεόραση μετέδιδε πλάνα από το οπλοστάσιο της Τεχεράνης, ο Σαλαμί ήταν ο πρωταγωνιστής και απειλούσε κάθε εχθρό του Ιράν.

«Οποιοδήποτε μέρος στη γης γίνεται επιθετικό απέναντί μας, θα γίνει στόχος μας και θα στοχεύσουμε και θα χτυπήσουμε οπουδήποτε βρίσκονται τα συμφέροντα του εχθρού μας», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Χοσεϊν Σαλαμί.

Στην παρουσίαση μίας μυστικής υπόγειας βάσης πυραύλων, πριν λίγους μήνες, ο Σαλαμί είχε εμφανιστεί να πατά την Ισραηλινή και την αμερικανική σημαία.

O πανίσχυρος στρατιωτικός διοικητής είχε έρθει στο προσκήνιο μετά τον θάνατο του Κασέμ Σολεϊμανί, του επικεφαλής της περίφημης ομάδας Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανική επίθεση το 2020 με ντρόουν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Όταν ο στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί σκοτώθηκε, το Ιράν επιτέθηκε μόνο σε μία αμερικάνικη βάση στο Ιράκ, αλλά τα πράγματα άλλαξαν τους τελευταίους μήνες, το Ιράν έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο επιθέσεις στο Ισραήλ», σημειώνει ο δημοσιογράφος του BBC Παράμ Γκομπαντί.

Νέος ηγέτης των φρουρών της επανάστασης

Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Σαλαμί, αλλά και του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν στις ισραηλινές επιθέσεις ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, ανακοίνωσε ότι τη θέση του Σαλαμί αναλαμβάνει ο πρώην αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων του στρατού Μοχάμεντ Πακπούρ και αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων ο Αμπντολραχίμ Μουσαβί, πρώην ανώτατος διοικητής του στρατού του Ιράν, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Δυστυχώς, οι Εβραίοι έχουν τυφλωθεί τελείως.
    Οι Πέρσες σιγά-σιγά καταλαβαίνουν ότι η ηγεσία τους είναι κρυφο-εβραϊκή.
    Κι εις ανώτερα, παράσιτα.

Comments are closed.