Πόση πρωτεΐνη περιέχει ένα αυγό – Τι λένε οι διατροφολόγοι

Κοινοποίηση:
proteini-avgo

Ανάμεσα στα πιο απλά, αλλά και πιο θρεπτικά τρόφιμα, τα αυγά ξεχωρίζουν για έναν βασικό λόγο: είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και γεμάτα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αν και το κρέας του κοτόπουλου έχει λίγο περισσότερη πρωτεΐνη, τα αυγά παραμένουν ένας ολοκληρωμένος, εύκολος και οικονομικός τρόπος να ενισχύσεις τη διατροφή σου.

“Τα αυγά είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι επίσης πλούσια σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά λιπαρά και αντιοξειδωτικά”, εξηγεί η διατροφολόγος Danielle Sanders.

Είτε τα επιλέξεις για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό, τα αυγά είναι ένας ευέλικτος σύμμαχος για υγιεινή διατροφή και ενέργεια. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πόση πρωτεΐνη κρύβεται μέσα σε κάθε αυγό και γιατί αξίζει να τα εντάξεις στο πιάτο σου, με βάση όσα γράφονται σε αντίστοιχο άρθρο στο Αμερικανικό Shape.

Πόση πρωτεΐνη περιέχει ένα αυγό;
Ένα μέσο μεγάλο αυγό κότας (το πιο συνηθισμένο στα σούπερ μάρκετ και πρότυπο για τις περισσότερες συνταγές) περιέχει 6 έως 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό το καθιστά επισήμως “καλή πηγή” πρωτεΐνης, παρέχοντας περίπου το 12% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ή 50 γραμμάρια).

Τα αυγά πωλούνται σε διαφορετικά μεγέθη. Το USDA τα κατατάσσει σε μικρά, μεσαία, μεγάλα, πολύ μεγάλα και jumbo, με βάση το βάρος τους. Υπάρχει ακόμη και η λεγόμενη “peewee” κατηγορία, αν και χρησιμοποιείται σπάνια. Κάθε μέγεθος περιέχει ελαφρώς διαφορετική ποσότητα πρωτεΐνης.”

Η διατροφή της κότας μπορεί να επηρεάσει τη θρεπτική αξία του αυγού, αλλά όχι την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη”, εξηγεί η Laura M. Ali, διατροφολόγος στο Πίτσμπουργκ. “Έρευνες δείχνουν ότι οι κότες που τρέφονται με περισσότερη πρωτεΐνη γεννούν περισσότερα αυγά, όχι αυγά με περισσότερη πρωτεΐνη”.

Πρωτεΐνη ανάλογα με το μέγεθος του αυγού:
Μικρό: 5 γρ. πρωτεΐνης
Μεσαίο: 6 γρ. πρωτεΐνης
Μεγάλο: λίγο πάνω από 6 γρ. πρωτεΐνης
Πολύ μεγάλο: 7 γρ. πρωτεΐνης
Jumbo: 8 γρ. πρωτεΐνης
Πρωτεΐνη στον κρόκο vs. ασπράδι
Η πρωτεΐνη κατανέμεται σχετικά ομοιόμορφα ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι.

Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού περιέχει περίπου 2,75 γρ. πρωτεΐνης.
Το ασπράδι περιέχει περίπου 3,6 γρ. πρωτεΐνης.
Αν θέλεις να αυξήσεις την πρωτεΐνη στις συνταγές σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κυρίως ασπράδια. Κράτησε τους κρόκους για άλλες παρασκευές, όπως κέικ ή κρέμες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response