Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως αβοκάντο, μπανάνες και σπανάκι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εισαγωγών στο νοσοκομείο και θανάτου κατά 24%, σύμφωνα με νέα μελέτη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του αλατιού στη διατροφή βελτιώνει σημαντικά την καρδιακή υγεία. Τώρα η επιστήμη στρέφει την προσοχή της στην αύξηση του καλίου.
Το κάλιο βοηθά το σώμα να απομακρύνει το υπερβολικό αλάτι από το αίμα, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η νέα μελέτη στη Δανία εξέτασε κατά πόσο η αυξημένη πρόσληψη καλίου μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με εμφυτεύσιμους καρδιομετατροπείς απινιδωτές .
Η έρευνα περιλάμβανε 1.200 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε διατροφικές οδηγίες για αύξηση του καλίου, συμπεριλαμβανομένων τροφών όπως παντζάρια, λάχανο και άλλα λαχανικά πλούσια σε κάλιο, ενώ απέφυγαν το κρέας λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση του καλίου στη διατροφή σχετίστηκε με 24% μείωση του κινδύνου καρδιακών επεισοδίων, εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της European Society of Cardiology στη Μαδρίτη.





