Οι πέτρες στη χολή αποτελούν μία εξαιρετικά συνηθισμένη πάθηση που θα απασχολήσει το 10 – 15% των ενηλίκων κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή αποτελεί, ουσιαστικά, την κατάσταση εκείνη στην οποία σχηματίζονται λίθοι (χολόλιθοι) στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης.
Πολλαπλά είναι τα αίτια που συμβάλλουν στη δημιουργία λίθων εντός της χοληδόχου κύστης, με κυριότερα το γυναικείο φύλο, την παχυσαρκία, την απώλεια βάρους, τη διατροφή πλούσια σε λιπαρά και, σαφέστατα, την κληρονομικότητα. Χαρακτηριστικά, οι πέτρες στη χολή εμφανίζονται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες, με τη συμβολή των οιστρογόνων στη δημιουργία τους να είναι εξαιρετικά σημαντική.
Ποιο μέγεθος μπορούν να έχουν οι πέτρες στη χολή;
Οι πέτρες στη χολή μπορεί να έχουν μέγεθος που ποικίλει από μόλις μερικά χιλιοστά έως και αρκετά εκατοστά, με το μέγεθος τους να καθορίζει και τη δυνατότητα πρόκλησης επιπλοκών εκ της χολολιθίασης.
Ανάλογα, λοιπόν, με το μέγεθός τους, διακρίνουμε:
Τη χολική λάσπη (λάσπη στη χολή), με το μέγεθος των λίθων να μην ξεπερνά το 1 χιλιοστό
Τη μικροχολολιθίαση, στην οποία το μέγεθος των χολολίθων κυμαίνεται από 1 – 3 χιλιοστά
Τη χολολιθίαση, κατά την οποία οι χολόλιθοι υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3 χιλιοστά
Ποια συμπτώματα προκαλούν οι πέτρες στη χολή;
Οι περισσότεροι ασθενείς με πέτρες στη χολή δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα συμπτώματα ή εμφανίζουν εξαιρετικά ήπια και μη ειδικά συμπτώματα, τα οποία συχνά αποδίδονται σε άλλα αίτια. Αποτέλεσμα των μη ειδικών συμπτωμάτων είναι οι πέτρες στη χολή να παραμένουν για αρκετό καιρό αδιάγνωστες και να ταλαιπωρούν τους ασθενείς.
Στα συμπτώματα, συνεπώς, που προκαλούν οι πέτρες στη χολή περιλαμβάνονται:
Ο πόνος στην κοιλιά και ειδικά στο επιγάστριο και το δεξιό υποχόνδριο
Ο μετεωρισμός (φούσκωμα) της κοιλίας, ειδικά μετά από ένα βαρύ και λιπαρό γεύμα
Η δυσπεψία
Το αίσθημα πληρότητας μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού
Η ναυτία και οι έμετοι.
Πως θα αντιληφθούμε την παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη;
Σαφέστατα, το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό με εστίαση στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων των ασθενών, σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση συμβάλλουν σημαντικά στη διάγνωση.
Η επιβεβαίωση της διάγνωσης, ωστόσο, τίθεται με το υπερηχογράφημα χοληφόρων και χοληδόχου κύστεως, το οποίο θα αναδείξει την παρουσία χολολίθων, ενώ παράλληλα θα αποκλείσει την ύπαρξη ενδεχόμενης άλλης πάθησης της χοληδόχου κύστεως, με τη συχνότερη να είναι ο πολύποδας στη χολή.
Είναι τελικά αθώες οι πέτρες στη χολή;
Οι πέτρες στη χολή είναι όπως προαναφέραμε συχνές, αλλά δεν είναι τόσο αθώες όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι χολόλιθοι ενδέχεται να προκαλέσουν διάφορες επιπλοκές, οι οποίες εξαρτώνται από το μέγεθός τους και τη χρονιότητά τους.
Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές που μπορούν να προκαλέσουν οι πέτρες στη χολή είναι:
Η οξεία χολοκυστίτιδα, δηλαδή η οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης
Ο κολικός των χοληφόρων
Η χοληδοχολιθίαση και ο ίκτερος
Η παγκρεατίτιδα
Σύγχρονη, ανώδυνη θεραπεία για τη χολολιθίαση
Η μοναδική μορφή θεραπείας για τη χολολιθίαση είναι η χειρουργική θεραπεία, η οποία στις μέρες μας πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. Η λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής αποτελεί, λοιπόν, την πλέον σύγχρονη, ανώδυνη και οριστική μορφή θεραπείας για τις πέτρες στη χολή, κατά την οποία αφαιρείται η χοληδόχος κύστη μαζί με τους περιεχόμενους χολολίθους.
Όπως μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Αποστόλου, η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χολής πραγματοποιείται μέσω 3 μικροσκοπικών τομών, με τη χρήση μίας κάμερας και ειδικών λαπαροσκοπικών εργαλείων.
Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χολής (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή) χαρακτηρίζεται από το σύνολο των πλεονεκτημάτων της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, στα οποία συγκαταλέγονται:
Οι μικροσκοπικές τομές και συνεπώς η απουσία μετεγχειρητικών ουλών
Η απουσία μετεγχειρητικού πόνου
Η ταχύτατη κινητοποίηση και σίτιση των ασθενών
Η άμεση έξοδος των ασθενών από την κλινική
Η ταχεία επάνοδος στην καθημερινότητα και τις συνήθεις δραστηριότητες
Όλα τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα έχουν καταστήσει τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μία απόλυτα ασφαλή και σύγχρονη μέθοδο θεραπείας της χολολιθίασης.
Ταυτόχρονα, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως απαλλάσσει τους ασθενείς και από όλες τις ενδεχόμενες επιπλοκές της χολολιθίασης, ενώ αποκαθιστά και την ποιότητα ζωής των ασθενών, η οποία είχε επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από τις πέτρες στη χολή.