Πεκίνο: «Η στρατιωτική ισχύς δεν φέρνει λύσεις» – Διπλωματικός μαραθώνιος για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Κοινοποίηση:
kina

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν λαμβάνει το Πεκίνο, ζητώντας άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και επιστροφή στη διπλωματία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Gideon Saar, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της χώρας του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Wang υπογράμμισε ότι η χρήση βίας δεν επιλύει τα προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιουργεί νέα αδιέξοδα και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Όπως φέρεται να τόνισε, η πραγματική αξία της στρατιωτικής ισχύος έγκειται στην αποτροπή πολέμων και όχι στη διεξαγωγή τους.

Η παρέμβαση του Πεκίνου έρχεται την ώρα που η σύγκρουση κλιμακώνεται επικίνδυνα. Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τεχεράνη και τη Βηρυτό, ενώ οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν με έντονες απώλειες, υπό τον φόβο παρατεταμένης διατάραξης της παγκόσμιας ενεργειακής τροφοδοσίας λόγω της αεροπορικής εκστρατείας ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η χώρα του επιμένει στη διευθέτηση διεθνών και περιφερειακών κρίσεων μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, διαμηνύοντας ότι η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση. Στο ίδιο πλαίσιο, είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, του Ομάν και της Γαλλίας, καλώντας τις χώρες του Κόλπου να συντονιστούν απέναντι σε εξωτερικές παρεμβάσεις.

Παράλληλα, ο Wang συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov, ενόψει της ταχύτατα εξελισσόμενης κρίσης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Marco Rubio μετά την έναρξη των πληγμάτων.

Στο μεταξύ, η περιφερειακή ένταση έχει άμεσες επιπτώσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον καγκελάριο της Γερμανίας Friedrich Merz να αποστείλουν πολεμικά πλοία για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, εν μέσω φόβων για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Η γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζει μέρα με τη μέρα, με τις μεγάλες δυνάμεις να τοποθετούνται πλέον ανοιχτά και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις επόμενες κινήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response