Patriot: Το ελληνικό σύστημα αεροπορικής άμυνας στη Σαουδική Αραβία και το διπλωματικό κέρδος

Κοινοποίηση:
κατάλογος

Όπως έκανε γνωστό ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, η χώρα μας θα προχωρήσει στην μεταφορά, τοποθέτηση και επιχειρησιακή λειτουργία μιας συστοιχίας του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Το σύστημα Patriot είναι αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χιλιομέτρων και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χιλιόμετρα, ενώ αποτελείται από διάφορα υποσυστήματα.

Ειδικότερα αυτά είναι:
το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
το Ραντάρ (Radar Set)
το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χιλιόμετρα από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη). Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Το Ραντάρ AN/MPQ-65 Radar Set
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού στόχων και καθοδήγησης βλήματος
Τύπος: PHASED ARRAY
Κάλυψη: 120° (μοίρες)
Μέγιστη Εμβέλεια: 170 χιλιόμετρα

Εκτοξευτήρας M-901 Launching Station
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Τετραπλός εκτοξευτήρας Α/Α βλημάτων
Τύποι ΒλημάτωνMIM-104D GEM (Guidance Enhanced Missile)
MIM-104B SOJC (Stand-Off Jammer Counter)
MIM-104A
Επιδόσεις:
Μέγιστη Ταχύτητα: 3+ Mach
Επιτάχυνση: 30 g
Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 24 χιλιόμετρα
Μέγιστη εμβέλεια: 160 χιλιόμετρα
Βάρος Κεφαλής: 90 κιλά

Ο διπλωματικός αντίκτυπος των Patriot στη Σαουδική Αραβία

Ο διπλωματικός αντίκτυπος αποστολής των πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία συνίσταται σε τρεις άξονες. Πρώτον, ανταποκρίνεται στο αμερικανικό αίτημα για ελληνική παρουσία στον Κόλπο χωρίς όμως να έχει τη μορφή αποστολής δύναμης, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση συμμετοχής ελληνικής φρεγάτας, ενδεχόμενο που πλέον φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Δεύτερον, ενισχύει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία η οποία, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην Λιβύη, με εκείνη την πλευρά στην οποία προσβλέπει η Αθήνα για την ακύρωση του Μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν.

Τρίτον, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η παραχώρηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δε θα προκαλέσει γενικότερα αντιδράσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς, όπως είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας, κατά την επίσκεψη του στο Ριάντ τον περασμένο μήνα, «η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος κλειδί για την περιοχή και όλα τα κράτη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την ασφάλεια της και την εδαφική της ακεραιότητα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: