Πανεπιστήμιο Ιλλινόις: Καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο συσχετίζεται με μείωση σπλαχνικού λίπους σε γυναίκες

Κοινοποίηση:
kelly-sikkema-ZLc9yTIFzNk-unsplash

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις αναδεικνύει τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στη μείωση του επικίνδυνου κοιλιακού λίπους σε γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γυναίκες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά στο κυρίως γεύμα τους, παρουσίασαν σημαντική μείωση του σπλαχνικού λίπους – του λίπους που περιβάλλει ζωτικά όργανα στην κοιλιακή χώρα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.

Η μελέτη, που διήρκησε δώδεκα εβδομάδες και συμμετείχαν σε αυτή 105 ενήλικες, εστίασε όχι στην απώλεια βάρους, αλλά στην ανακατανομή του λιπώδους ιστού. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη βασική διαφορά να είναι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο από τη μία ομάδα.

Τα ευρήματα έδειξαν πως οι γυναίκες ωφελήθηκαν περισσότερο, παρουσιάζοντας μείωση του σπλαχνικού λίπους και καλύτερη αναλογία μεταξύ σπλαχνικού και υποδόριου λίπους. Αντίθετα, στους άνδρες δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή, ενώ δεν υπήρξε επίδραση στην ανθεκτικότητα στη γλυκόζη σε κανένα φύλο.

Οι επιστήμονες, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Naiman Khan, σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα για να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς πίσω από αυτά τα αποτελέσματα και τις διαφοροποιήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response