Πανελλήνιες εξετάσεις: 5 τροφές που βοηθούν στη συγκέντρωση και τη μνήμη

Κοινοποίηση:
panellinies-exetaseis-1110x626

Εάν θέλεις να βελτιώσεις τη διατροφή σου για επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις ή να ενισχύσεις τη συγκέντρωση και τη μνήμη σου αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν.

5 τροφές που βοηθούν στη συγκέντρωση και τη μνήμη
Ανακαλύψτε πώς αυτές οι καθημερινές τροφές μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και τη συγκέντρωση.

1. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς επαρκή καύσιμα και η προτιμώμενη μορφή του είναι η γλυκόζη. Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρήσεις τη συγκέντρωση και την εστίασή σου πρέπει να εξασφαλίσεις επαρκή, σταθερή παροχή ενέργειας (γλυκόζη).

Αυτό μπορείς να το κάνεις επιλέγοντας δημητριακά ολικής αλέσεως: αυτά έχουν χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ) που σημαίνει ότι απελευθερώνουν ενέργεια σταθερά στην κυκλοφορία του αίματος, κρατώντας σε διανοητικά σε εγρήγορση όλη την ημέρα.

Η κατανάλωση πολύ λίγων υγιεινών υδατανθράκων, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ή η κατανάλωση ταχείας απελευθέρωσης όπως τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα σνακ με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, “θολούρα” στον εγκέφαλο (brain fog) και να επηρεάσει τη διάθεσή σου.

Επίλεγε: ολικής αλέσεως όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά πρωϊνού.

2. Κολοκυθόσποροι
Πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο που απαιτείται για την ενίσχυση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης, οι κολοκυθόσποροι είναι μια χρήσιμη πηγή μαγνησίου που καταπολεμά το στρες, βιταμινών του συμπλέγματος Β και τρυπτοφάνης, του προδρόμου της σεροτονίνης που χαρίζει καλή διάθεση.

Άλλες χρήσιμες πηγές τροφίμων περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, τα στρείδια, τα ρεβίθια και τους ξηρούς καρπούς, όπως τα κάσιους και τα αμύγδαλα.

3. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι μια χρήσιμη πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και βελτιώνει την εγκεφαλική δύναμη. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι επειδή το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοζινολικές ενώσεις, βοηθά στην επιβράδυνση της διάσπασης της χημικής ουσίας του εγκεφάλου, της ακετυλοχολίνης, την οποία χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο και τις αναμνήσεις μας ευκρινείς.

Άλλα σταυρανθή λαχανικά πλούσια σε αυτές τις ενώσεις περιλαμβάνουν το κουνουπίδι, το λάχανο, το kale και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ενώ μπορείς να πάρεις βιταμίνη Κ από συκώτι, σκληρά τυριά και δαμάσκηνα.

4. Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Αν και οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στο αιθέριο έλαιο που προέρχεται από το φασκόμηλο, ίσως αξίζει να καταναλώνεις και φρέσκο φασκόμηλο. Πρόσθεσέ το στο τέλος του μαγειρέματος για να προστατέψεις το ευεργετικό του έλαιο.

5. Ανάμεικτοι ξηροί καρποί
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology υποδηλώνει ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης. Οι ξηροί καρποί είναι πολύτιμη πηγή αυτής της βιταμίνης, μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, τις ελιές, τους σπόρους, τα αυγά, το καστανό ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response