Η αύξηση της τιμής των γαλακτομικών προϊόντων στην Ουγγαρία ήταν η αιτία που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εμπόδισε την εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της χώρας, της Alföldi Tej Kft, από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη.
Όπως αναφέρεται η ουγγρική κυβέρνηση ανησύχησε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η εξαγορά από ξένο όμιλο καθώς αυτή θα οδηγούσε σε εξαγωγή νωπού γάλακτος και εισαγωγή τελικών προϊόντων σε υψηλότερες τιμές και δη ελληνικές. απειλώντας καταναλωτές και κτηνοτρόφους.
Η συμφωνία, με τίμημα περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ, είχε εγκριθεί από τους μετόχους του ουγγρικού συνεταιρισμού και προέβλεπε διατήρηση των τοπικών δραστηριοτήτων, νέες επενδύσεις σε υποδομές και ενίσχυση της παρουσίας στην κεντροευρωπαϊκή αγορά . Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυναντόν λόγω των φόβων για αύξηση της τιμής των γαλακτομικών προϊόντων στην Ουγγαρία.
Το Υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας εξετάζει μάλιστα το δικαίωμα προτίμησης για να περάσει η εταιρεία στο κράτος.
Η κίνηση αυτή, σε μια περίοδο γενικότερης οικονομικής πίεσης στην Ευρώπη αντανακλά την πολιτική Όρμπαν να προστατεύει εθνικούς κλάδους, κάτι που δείχνει την αποφασιστικότητά του για την προστασία των εθνικών εταιρειών της χώρας.
Για τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, με παρουσία στα Βαλκάνια και την Κύπρο, η Alföldi Tej ήταν στρατηγική επένδυση, καθώς η εταιρεία προμηθεύεται ήδη γάλα από την Ουγγαρία για εργοστάσιά της στη Ρουμανία. Παρά το εμπόδιο, ο όμιλος δηλώνει αποφασισμένος να αναζητήσει εναλλακτικές ευκαιρίες.