Όταν ο Μιχάλης Πρέκας έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της Αντιτρομοκρατικής – Τι απέγινε ο αστυνομικός που γάζωσε το μπαλκόνι

Κοινοποίηση:
maxi

Ήταν 1η Οκτωβρίου του 1987 όταν στη συνοικία της Καλογρέζας πραγματοποιήθηκε μια δραματική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο Μιχάλης Πρέκας, ένας καταζητούμενος με βαρύ ποινικό παρελθόν και υποτιθέμενες διασυνδέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στο μπαλκόνι ενός διαμερίσματος, μπροστά στα μάτια των περιοίκων.

Από τις καταδιώξεις μέχρι το μπαλκόνι της Καλογρέζας

Ο Πρέκας, που μεγάλωσε στο Μπραχάμι, είχε συνδέσει το όνομά του με ληστείες, καταδιώξεις και κινηματογραφικές αποδράσεις με κλεμμένα πολυτελή αυτοκίνητα. Η στάση του απέναντι στις αρχές σκλήρυνε με τον καιρό, οδηγώντας τον τελικά στο περιθώριο, όπου σύμφωνα με τις αρχές φέρεται να ήρθε σε επαφή με τρομοκρατικούς πυρήνες και να ηγήθηκε της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη».

Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, ένα τηλεφώνημα για τρεις ύποπτους σε σταθμευμένο όχημα στην Καλογρέζα κινητοποίησε την αστυνομία. Το αυτοκίνητο αποδείχθηκε κλεμμένο υπηρεσιακό όχημα του Περιφερειάρχη Αττικής. Όταν οι αστυνομικοί πλησίασαν, πέντε άνδρες, τρεις στο αυτοκίνητο και δύο στο πεζοδρόμιο, τράπηκαν σε φυγή, πυροβολώντας τους αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, οι Πρέκας, Μαρίνος και Σμυρναίος κατάφεραν να εισβάλουν σε ένα σπίτι της περιοχής, κρατώντας ομήρους την οικογένεια που διέμενε εκεί.

Οι διαπραγματεύσεις με την αστυνομία απέτυχαν. Ο Μαρίνος παραδόθηκε, αλλά ο Πρέκας συνέχισε την αντίσταση. Λίγο μετά, εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού με υψωμένα τα χέρια και τα δύο του όπλα. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ. Ο Πρέκας σωριάστηκε αιμόφυρτος στο μπαλκόνι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η νεκροψία αποκάλυψε έξι τραύματα, πέντε διαμπερή και ένα θανάσιμο. Τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του είχαν κλαπεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το λιμεναρχείο της Ραφήνας.

Η αστυνομία προχώρησε σε 17 συλλήψεις μετά τη συμπλοκή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αντιεξουσιαστικού χώρου, που μίλησε για κρατική δολοφονία, βασανιστήρια και εκτεταμένη καταστολή. Η 17Ν δημοσίευσε τότε προκήρυξη, καταγγέλλοντας την εκτέλεση του Πρέκα και κατηγορώντας τις ειδικές δυνάμεις για ανικανότητα και βία.

Η σύντροφός του, η οποία συνελήφθη και κατηγορήθηκε για συμμετοχή, τελικά αθωώθηκε μετά από σχεδόν έναν χρόνο φυλάκισης, τον οποίο πέρασε μεγαλώνοντας το παιδί της μέσα στη φυλακή. Κατήγγειλε ότι ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Πρέκα δεν βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, καθώς είχε πλήρη κάλυψη και η απόσταση ήταν μεγάλη. Παρά τις ενστάσεις της, ο αστυνομικός απαλλάχθηκε οριστικά.

Χρόνια αργότερα, ο ίδιος αστυνομικός συνελήφθη μαζί με τον αδελφό του, επίσης πρώην διοικητή των ΕΚΑΜ. για παράνομη οπλοκατοχή και εμπόριο πυρομαχικών. Στα σπίτια τους βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Το 1997, το Εφετείο καταδίκασε τους δύο πρώην αστυνομικούς σε ποινές φυλάκισης για τα ευρήματα, χωρίς ωστόσο το σκάνδαλο να πάρει διαστάσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response