Oruc Reis: Γιατί οπισθοχώρησε (;) ο Ερντογάν – Πώς ερμηνεύονται οι κινήσεις της Άγκυρας

Κοινοποίηση:
ΚΞ

Στο «μικροσκόπιο» της Αθήνας έχει μπει τις τελευταίες ώρες η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Αν. Μεσόγειο, το οποίο για περισσότερο από ένα μήνα μπαινόβγαινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η κίνηση αυτή ίσως δείχνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απομονωθεί και έκανε δεύτερες σκέψεις για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ πλησιάζει.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας, ήρθε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος έκανε λόγο για θετικό βήμα από πλευράς Άγκυρας να αποσύρει το Orus Reis, τονίζοντας όμως με νόημα πως για να αποφύγει η γειτονική χώρα την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής, οι κινήσεις της θα πρέπει να έχουν συνέχεια και συνέπεια.

Ωστόσο, η ελληνική διπλωματία παραμένει επιφυλακτική για τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων, καθώς – όπως τονίζεται από ειδικούς – δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα προσωρινό πάγωμα των προκλητικών κινήσεων και μετά να επανέλθουν.

Στην Αττάλεια το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αγκυροβόλησε το πρωί της Κυριακής στην Αττάλεια, με τα τουρκικά ΜΜΕ να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ.

Τονίζουν δε ακόμη, στο πλαίσιο της προπαγάνδας που επιδίδονται όλο το τελευταίο διάστημα, ότι ότι το Oruc Reis «έκανε σεισμικές έρευνες τον προηγούμενο μήνα».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2 – 12 Σεπτεμβρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: