Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο Κίεβο και στις Βρυξέλλες το νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο φέρεται να εκπονήθηκε από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους και παραδόθηκε στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παρά τη δημόσια διάθεση του Ουκρανού προέδρου να το συζητήσει απευθείας με τον Ντόναλντ Τραμπ, κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι εμφανίζονται εξοργισμένοι και ανήσυχοι για τους όρους, τους οποίους χαρακτηρίζουν «υπαγορευμένους από τη Μόσχα».
Το γραφείο του Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι έλαβε το σχέδιο και ότι οι δύο πλευρές θα εξετάσουν «τις διπλωματικές ευκαιρίες και τα βασικά σημεία που είναι απαραίτητα για την ειρήνη». Ωστόσο, πίσω από τη μετριοπαθή διατύπωση, η πραγματική αντίδραση στο Κίεβο είναι πολύ πιο σκληρή. Αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν «παράλογο και απαράδεκτο», εκτιμώντας ότι οι όροι αντικατοπτρίζουν τις πάγιες απαιτήσεις του Κρεμλίνου.
Σε κλειστή σύσκεψη στις Βρυξέλλες, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σιμπίχα δήλωσε πως «είναι προφανές ότι η Ρωσία υπαγόρευσε τους όρους», ενώ τόνισε ότι κανένα σχέδιο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο όταν βασίζεται στην «κατευναστική προσέγγιση προς τον επιτιθέμενο».
Άλλοι αξιωματούχοι στο Κίεβο έκαναν λόγο για μια «προκλητική πρωτοβουλία» που στόχο έχει να διχάσει τους συμμάχους της Ουκρανίας. Ο Ολεξάντρ Μερέζκο προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Μόσχα επιθυμεί ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, ενώ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σεργκέι Κισλίτσα χαρακτήρισε την πρόταση «μη ρεαλιστική» και «επιχείρηση ενημέρωσης σοβιετικού τύπου».
Στην Ευρώπη, το κλίμα είναι εξίσου βαρύ. Πέρα από το περιεχόμενο των 28 όρων, που θεωρούνται εξαιρετικά δυσμενείς για το Κίεβο, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ενοχλημένες από το γεγονός ότι η ΕΕ αποκλείστηκε από τις διαβουλεύσεις. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, προειδοποίησε ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη στήριξη της Ευρώπης και της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως «η πίεση πρέπει να ασκείται στον επιτιθέμενο, όχι στο θύμα».
Σύμφωνα με τις διαρροές στα διεθνή μέσα, το σχέδιο μοιάζει να επαναλαμβάνει τις απαιτήσεις της Μόσχας από το 2022: παραχώρηση ουκρανικών εδαφών, απαγόρευση παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, καθώς και αναγνώριση επίσημου καθεστώτος για τη ρωσική γλώσσα και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ προσφέρουν μόνο αόριστες εγγυήσεις ασφάλειας.
Καθώς οι αντιδράσεις εντείνονται, το μέλλον της πρότασης παραμένει αβέβαιο. Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει νέα τριβή στις σχέσεις Ουκρανίας–Ρωσίας–Δύσης και έχει ανοίξει έναν ακόμη γύρο διπλωματικών αντιπαραθέσεων.





