Ορειβάτες βρίσκουν μυστηριώδη θησαυρό, κρυμμένο σε μονοπάτι βουνού

Κοινοποίηση:
9a3e736d47bd1d30bff39c6f7b2315c7_XL

Δέκα χρυσά βραχιόλια, 17 θήκες για πούρα, μια σκόνη, μια χτένα και 598 χρυσά νομίσματα: Αυτά τα αντικείμενα αποτελούν μέρος ενός πολύτιμου και κάπως μυστηριώδους θησαυρού, που βρέθηκε τυχαία από δύο ορειβάτες στη βορειοανατολική Τσεχία.
Οι ορειβάτες, που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, έκαναν μια παράκαμψη μέσα στο δάσος στα Βουνά Krkonoš – μια δημοφιλή περιοχή για πεζοπορία – όταν είδαν ένα αλουμινένιο κουτί να εξέχει από έναν βραχώδη τοίχο.

Μετά το άνοιγμα του κουτιού και την ανακάλυψη του θησαυρού, το παρέδωσαν αμέσως στο Μουσείο Ανατολικής Βοημίας στην κοντινή πόλη Hradec Králové, σύμφωνα με τον Miroslav Novak, επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος του μουσείου.
Το ποιος μπορεί να έχει κρύψει τον θησαυρό και γιατί παραμένει προς συζήτηση, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο θησαυρός δεν μπορεί να είναι περισσότερων από περίπου εκατό ετών, διότι ένα από τα νομίσματα έχει ημερομηνία 1921.
Όσο για τα υπόλοιπα, προς το παρόν υπάρχουν μόνο υποθέσεις.

Σχόλια της κοινότητας

Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει ενδιαφέρον στην τοπική κοινότητα και ο Novak ανέφερε ότι το μουσείο δέχεται κλήσεις με «διάφορες τοπικές φήμες», οι οποίες ελπίζει να βοηθήσουν στην εξεύρεση της προέλευσης του χρυσού.
Η υποψία ενισχύεται από το γεγονός ότι, παράξενα, δεν υπάρχουν τοπικά νομίσματα στη συλλογή. «Τα μισά είναι από Βαλκανικές χώρες και τα άλλα μισά από Γαλλία», είπε ο Novak.
«Τα κεντροευρωπαϊκά νομίσματα, όπως τα γερμανικά, απουσιάζουν εντελώς. Αλλά η ανακάλυψη βρίσκεται στην πρώην εθνολογική περιοχή μεταξύ της Τσεχίας και της Γερμανίας».
Μερικές από τις θεωρίες που κατατέθηκαν από το κοινό, όπως είπε ο Novak, περιλαμβάνουν μια που ακολουθεί την ιδιοκτησία των νομισμάτων σε πλούσιες οικογένειες από την περιοχή, όπως η οικογένεια Swéerts-Špork, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες του κτήματος Kuks, ενός μεγάλου μπαρόκ συγκροτήματος με θέα στον ποταμό Ελβα που περιλαμβάνει καλοκαιρινή κατοικία, σπα και μοναστήρι. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο θησαυρός μπορεί να είναι λεία πολέμου των Τσεχοσλοβάκων λεγεωνάριων.

Ανάλυση από τον ειδικό νομισματολόγο

Ο Vojtěch Brádle, ειδικός νομισματολόγος του μουσείου, συμφώνησε ότι η σύνθεση του θησαυρού είναι ασυνήθιστη.
«Συνήθως, οι τσεχικές ανακαλύψεις από τον 20ό αιώνα περιλαμβάνουν κυρίως γερμανικά και τσεχοσλοβάκικα νομίσματα. Εδώ δεν υπάρχει κανένα», είπε.
«Τα περισσότερα από αυτά τα νομίσματα δεν ταξίδεψαν απευθείας στην Βοημία. Πρέπει να ήταν κάπου στη Βαλκανική Χερσόνησο μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κάποια από τα νομίσματα έχουν σφραγίδες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, οι οποίες τέθηκαν σε νομίσματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 ή του 1930.
Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω καμία άλλη τσεχική ανακάλυψη που να περιέχει νομίσματα με αυτές τις σφραγίδες».

Μια κληρονομιά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κανένα από τα νομίσματα δεν προέρχεται από την τοπική περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει απορίες στους επιμελητές του μουσείου.
Η πιο πρόσφατη ημερομηνία των νομισμάτων είναι το 1921, σύμφωνα με την Mary Heimann, καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας και ειδική στην ιστορία της Τσεχοσλοβακίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό ήταν το έτος που τελείωσε ο Σοβιετο-Πολωνικός Πόλεμος με την υπογραφή της Συνθήκης της Ρίγας, είπε, αλλά ήταν και μια χρονιά οικονομικής κρίσης στην Τσεχοσλοβακία, το πρώην κράτος που χωρίστηκε ειρηνικά σε Τσεχία και Σλοβακία το 1993.
«Ήταν μια ασταθής περίοδος, υπήρχε ύφεση στην οικονομία και εκτεταμένη ανεργία. Γι’ αυτό δεν είναι τόσο εκπληκτικό κάποιος να σκεφτεί να θάψει έναν θησαυρό χρυσού εκείνη την εποχή», πρόσθεσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: