«Όνειρο θερινής νυκτός» οι διακοπές για τους Έλληνες – Οι τιμές-«φωτιά» κρατούν μακριά τις οικογένειες

Κοινοποίηση:
kalokairines-diakopes

Απλησίαστοι παραμένουν και το φετινό καλοκαίρι οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί για τους Έλληνες, με τις διακοπές να εξελίσσονται σε «είδος πολυτελείας». Οι υψηλές τιμές τόσο στη διαμονή όσο και στη μετακίνηση, καθιστούν ακόμα και μία ολιγοήμερη απόδραση δύσκολη υπόθεση για χιλιάδες νοικοκυριά, που ήδη δοκιμάζονται από τη συνεχιζόμενη ακρίβεια.

Το φετινό καλοκαίρι δεν φαίνεται να ακολουθεί τη δυναμική των προηγούμενων ετών, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός. «Έχει πέσει η δυναμική σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια», ανέφερε μιλώντας για το ζήτημα που βασανίζει τους Έλληνες ενόψεις διακοπών και συνεχίζει: «Και για Αθήνα και για τους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας, αυτό που βλέπουμε είναι μία χρονιά η οποία δεν έχει την ίδια δυναμική με τις άλλες χρονιές, με τις δύο προηγούμενες χρονιές που ήταν πολύ δυναμικές. Αναμένουμε να δούμε αν αυτό θα αλλάξει».

Τιμές-σοκ για διαμονή στα ελληνικά νησιά
Η πλειονότητα των τουριστών στρέφεται σε κοντινούς προορισμούς, εξοχικά ή σπίτια φίλων, προκειμένου να περιορίσει τα έξοδα. Οι τιμές διανυκτέρευσης σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας καταγράφουν εντυπωσιακή διακύμανση, με πολλές από αυτές να χαρακτηρίζονται υπερβολικές. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά παραδείγματα:

Χανιά: Ένα ζευγάρι χρειάζεται από 417 ευρώ έως 10.000 ευρώ για 7 διανυκτερεύσεις. Για μία τετραμελή οικογένεια, η φθηνότερη επιλογή είναι 800 ευρώ.
Ρόδος: Τιμές από 300 έως 10.500 ευρώ για ζευγάρια, ενώ οικογένειες θα πρέπει να καταβάλουν από 500 έως 13.700 ευρώ.
Χίος: Οι τιμές για ζευγάρι ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν τα 2.200 ευρώ, ενώ οι οικογένειες πληρώνουν από 565 έως 3.670 ευρώ.
Σαντορίνη: Η οικονομικότερη πρόταση για ζευγάρι είναι στα 330 ευρώ, με τιμές που ξεπερνούν τα 22.000 ευρώ. Για οικογένεια, οι επιλογές ξεκινούν από 800 ευρώ, με την πιο ακριβή να φτάνει τα 28.000 ευρώ.
Κέρκυρα: Από 742 έως 5.266 ευρώ για ζευγάρια και 600 έως 16.900 ευρώ για οικογένειες.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς, τα ποσά αυτά επιβαρύνουν δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που «η ακρίβεια καλπάζει».

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια από…«χρυσό»
Το κόστος δεν περιορίζεται μόνο στη διαμονή. Οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις παραμένουν ιδιαίτερα ακριβές, λειτουργώντας αποτρεπτικά για μεγάλο μέρος των πολιτών:

Χανιά: Ζευγάρι 189€, τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ. 541,50€
Ρόδος: Ζευγάρι 211€, τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ. 657€
Χίος: Ζευγάρι 196€, τετραμελής οικογένεια με Ι.Χ. 608€
Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως για τη μέση ελληνική οικογένεια οι διακοπές εξελίσσονται σε «όνειρο θερινής νυκτός». Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, η δυνατότητα συμμετοχής των εγχώριων πολιτών σε αυτή τη δραστηριότητα συρρικνώνεται διαρκώς.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκκλήσεις για πιο προσιτή τουριστική πολιτική και ουσιαστικά μέτρα στήριξης αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από ποτέ. Για πολλούς συμπολίτες μας, το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να περάσει… χωρίς καλοκαίρι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. «Διακοπές» στα περιζήτητα Θέρετρα καταμεσής Θερινής περιόδου είναι και θα έπρεπε να είναι «ονειρεμένες», δηλαδή «Όνειρο θερινής νυκτός». Δυστύχημα θεωρέίται μόνον για όποιον δεν μπορεί παρά την επιλογή του να έχει Διακοπές άλλη περίοδο και ένας περιζήτητος Προορισμός συμπίπτει με την Πατρίδα του την οποία δεν έχει την ευχαίρεια να επισκεφθεί άλλη περίοδο. Για βελτίωση χρειάζεται. Το Κράτος να αποκελείσει «Κοινωνικό Τουρισμό» από προορισμούς αιχμής τις ημερομηνίες Αιχμής. Δεν νοείται από 15 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου στην Μύκονο, η την Σαντορίνη η όποιον άλλο προορισμό έχει πληρότητα. Εκτός από το Κράτος οφείλει καθένας να χρησιμοποιεί κάποια Λογική, να επιλέγει κατάλληλο και όχι περιζήτητο Τόπο και Χρόνο σε μία Χώρα που πουλάει «Διαοκοπές». Πρέπει επίσης τα καταλύμματα που μπαίνουν στο Κοινωνικό πρόγραμμα να επιμηκύνουν υποχρεωτικώς την περίοδο λειτουργίας με χαμηλές τιμές. Τα Τρόφιμα προϊοντα να είναι Εγχώρια και τοπικά.

Leave a Response