Η ΟΣΥ εξοπλίζει 600 λεωφορεία με ψηφιακές κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο παραβάσεις, προβλήματα κυκλοφορίας και φθορές οδικών υποδομών. Το σύστημα, που ήδη δοκιμάζεται πιλοτικά σε 10 γραμμές, θα βελτιώσει τη διαχείριση δρομολογίων, την οδική ασφάλεια και την αποδοτικότητα του στόλου.
Οι κάμερες θα εντοπίζουν παραβάσεις όπως παράνομη στάση, κίνηση στις λεωφορειολωρίδες ή παραβίαση σηματοδότη, ενώ οι αλγόριθμοι ΑΙ θα αναλύουν εικόνες και δεδομένα κυκλοφορίας, δημιουργώντας στατιστικά, θερμικούς χάρτες και ειδοποιήσεις για προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Το έργο, ύψους 1,56 εκατ. ευρώ, συνδέεται με το άρθρο 107 του ΚΟΚ, διασφαλίζει συμμόρφωση με τον GDPR και επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα με τα κρατικά μητρώα οχημάτων και πολιτών. Στόχος είναι η ορθολογική διαχείριση των λεωφορειολωρίδων, η μείωση καθυστερήσεων και κόστους, και η ενίσχυση της ασφάλειας οδηγών και επιβατών, χωρίς σκοπό την τιμωρία των οδηγών.





