Μια απόκοσμη γεωλογική ανωμαλία έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές και τους κατοίκους στην Κρήτη, με το γραφικό χωριό Βούτες, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, να μοιάζει πλέον με σκηνικό από ταινία καταστροφής.
Ρωγμές-πληγές στο έδαφος, που εμφανίστηκαν χωρίς να προηγηθεί σεισμική δόνηση, σκίζουν κυριολεκτικά τους δρόμους, περνούν κάτω από σπίτια, αυλές και καφετέριες, προκαλώντας καταστροφές και πανικό γράφουν ρωσικά και βρετανικά ΜΜΕ με ρεπορτάζ από τη χώρα μας.
Ένα χωριό σε επιφυλακή – Το φαινόμενο εξαπλώνεται ραγδαία
Μέσα σε λίγες ημέρες, οι αρχικά μικρές ρωγμές κοντά στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας επεκτάθηκαν σε μήκος 150 μέτρων, διαλύοντας την άσφαλτο και καταστρέφοντας τουλάχιστον δώδεκα κτίρια. Σήμερα, τέσσερις κατοικίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμες, με τους ενοίκους τους να απομακρύνονται και να φιλοξενούνται προσωρινά από τον δήμο.
Οι κάτοικοι μιλούν για εφιαλτικές στιγμές, καθώς οι ρωγμές συνεχίζουν να εξαπλώνονται με ανεξήγητη ταχύτητα, «καταπίνοντας» τον παραδοσιακό ιστό του χωριού.
«Μια γεωλογική διαδικασία σε εξέλιξη» – Οι επιστήμονες προβληματισμένοι
Ο κορυφαίος σεισμολόγος της χώρας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, επισκέφθηκε την περιοχή και προειδοποίησε: «Πρόκειται για μια γεωλογική διαδικασία σε πλήρη εξέλιξη, η οποία απαιτεί λεπτομερή και άμεση μελέτη». Όπως εξήγησε, η πιθανή καθίζηση εδάφους προέρχεται από αιφνίδια μετατόπιση υπόγειων στρωμάτων, προκαλώντας αστάθεια στα θεμέλια και τα δίκτυα υποδομών.
Οι γεωλόγοι βρίσκονται επί ποδός, συλλέγοντας δεδομένα και επιχειρώντας να προβλέψουν την εξέλιξη ενός φαινομένου που μοιάζει ανεξέλεγκτο.
Τουριστικός παράδεισος σε δοκιμασία
Η κρίση πλήττει όχι μόνο τη ζωή των κατοίκων, αλλά και τη διεθνή εικόνα της Κρήτης ως τουριστικού προορισμού. Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, έχει αναλάβει τον συντονισμό της διαχείρισης της κρίσης, με εντολές για άμεσους ελέγχους σε όλες τις περιοχές που παρουσιάζουν ρωγμές.
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στους δημόσιους χώρους, όπως παιδικές χαρές και παραδοσιακά καφενεία, που φιλοξενούν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες.
Η γεωλογική αυτή κρίση βρίσκει την Ελλάδα σε μια περίοδο αυξημένης τουριστικής κινητικότητας.
Ενδεικτικά, πριν από λίγες ημέρες, Βρετανός τουρίστας εγκατέλειψε άρον άρον την Τουρκία λόγω ανησυχιών και μετακινήθηκε στη Ρόδο – μια ένδειξη του πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία ανάμεσα στην τουριστική εμπιστοσύνη και την φυσική αστάθεια.