«Κόβει» κάθε δεσμό με τις δυο χώρες η Ινδία – Πήραν φωτιά τα κοινωνικά δίκτυα με αίτημα για μποϊκοτάζ σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν – Προτείνουν Ελλάδα για διακοπές
Οι πρόσφατες εχθροπραξίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, εκτός από το πεδίο των μαχών, είχαν και τις παράπλευρες συνέπειές τους.
Η στάση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν έφερε σε ρήξη μαζί τους την ασιατική χώρα, η οποία προχωρά σε μποϊκοτάζ κάθε μορφής εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών και τουρισμού, ακόμα και πανεπιστήμια.
Αυτό αποφάσισαν σήμερα στο Νέο Δελχί σε διάσκεψή τους, 125 κορυφαίοι εμπορικοί ηγέτες από όλη την Ινδία.
Το ψήφισμά τους, όπως αναφέρουν σε δήλωση, έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη στάση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους στο Πακιστάν σε μια εποχή που η Ινδία αντιμετωπίζει μια ευαίσθητη και κρίσιμη κατάσταση εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δυσαρέσκεια της Ινδίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις ενεργειακές συνεργασίες και τις περιφερειακές ευθυγραμμίσεις, ιδιαίτερα καθώς ενισχύει τους δεσμούς με την Αρμενία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Την Πέμπτη η Ινδία απαγόρευσε στην τουρκική εταιρεία Celebi να λειτουργεί στα αεροδρόμιά της, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια – έναν ισχυρισμό που η εταιρεία αρνείται.
Αρκετά ινδικά πανεπιστήμια έχουν επίσης αναστείλει τους ακαδημαϊκούς δεσμούς με τουρκικά ιδρύματα.
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έσπευσαν να υποστηρίξουν το Πακιστάν μετά τη στρατιωτική δράση της Ινδίας – η Άγκυρα προειδοποίησε για «ολοκληρωτικό πόλεμο», ενώ το Μπακού καταδίκασε τις επιθέσεις του Δελχί.
Οι επιπτώσεις πυροδότησαν ένα κύμα αντιδράσεων, με τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ κατά της Τουρκίας – και του Αζερμπαϊτζάν – να κερδίζουν έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επαναλαμβάνονται από ανώτερους πολιτικούς ηγέτες.
Το μποϊκοτάζ απέκτησε δυναμική μετά από αναφορές για χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Πακιστάν κατά της Ινδίας.
Οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν άμεσο αντίκτυπο, με τους ινδικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους να αναφέρουν απότομη αύξηση των ακυρώσεων αυτή την εβδομάδα.
Οι κρατήσεις για Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία μειώθηκαν κατά 60%, ενώ οι ακυρώσεις αυξήθηκαν κατά 250% σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο ταξιδιωτικής ιστοσελίδας.
Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί ιστότοποι εξακολουθούν να επιτρέπουν κρατήσεις, αλλά μερικοί αποθαρρύνουν τα ταξίδια, με προσφορές και εκπτώσεις πτήσεων προς τις 2 χώρες να αποσύρονται ήσυχα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 330.100 Ινδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2024, από 274.000 το 2023. Το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε επίσης αύξηση, με σχεδόν 244.000 αφίξεις Ινδών πέρυσι.
Παρά τους αυξανόμενους αριθμούς, οι Ινδοί αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1% των ξένων επισκεπτών της Τουρκίας το 2024 – ένα μέτριο μερίδιο με περιορισμένο αντίκτυπο στα συνολικά τουριστικά έσοδα. Αντίθετα, αντιπροσώπευαν σχεδόν το 9% των ξένων αφίξεων στο Αζερμπαϊτζάν.
Μετά την πανδημία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έγιναν δημοφιλείς μεταξύ των Ινδών ταξιδιωτών για την προσιτή τιμή, την εγγύτητα και τις εμπειρίες που μοιάζουν με την Ευρώπη με χαμηλότερο κόστος. Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν ενισχύσει την πρόσβαση με απευθείας πτήσεις τα τελευταία χρόνια.
Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προωθούν εναλλακτικές λύσεις όπως η Ελλάδα, αλλά οι ταξιδιωτικοί ιστότοποι δεν αναφέρουν σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος.
Tο πακιστάν είναι κράτος τρομομράτης με χιλιάδες σχολεία… διδασκαλίας της ισλαμικής βίας. Επίσης, είναι το χέρι της κίνας απέναντι στην ινδία. Τα δήθεν άχρηστα rafale ισοπέδωσαν δεκάδες βάσεις εντός πακιστάν μέσα σε μια νύχτα, όπως και συστήματα αεράμυνας. Αυτός είναι ο λόγος που κόπηκε η μαγκιά των πάκηδων και της τουρκιάς.
Αμερικανοί, ρώσοι, κινέζοι και τούρκοι σπέρνουν ψεύδη για τα rafale, γιατί οι δύο πρώτοι χάνουν πωλήσεις και οι δύο δεύτεροι τα τρέμουν.