Οι Χούθι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους: Νέες απειλές σε Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα

Κοινοποίηση:
houthi

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στις θάλασσες της Ερυθράς και της Αραβικής, ως απάντηση στα πρόσφατα αμερικανικά πλήγματα στην περιοχή της Σαάντα.

 

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρία, δήλωσε σε τηλεοπτική μετάδοση ότι οι επιθέσεις αυτές είναι αντίποινα για τους βομβαρδισμούς που αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 68 ατόμων σε κέντρο κράτησης μεταναστών από την Αφρική. Αυτή η επίθεση θεωρείται μία από τις πιο φονικές των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Από τις 15 Μαρτίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει σχεδόν καθημερινές επιδρομές εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος της επιχείρησης «Rough Rider», με στόχο να σταματήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών κατά του Ισραήλ και να διασφαλιστεί η διεθνής ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, πως έχουν πλήξει πάνω από 800 στόχους στην Υεμένη από τις 15 Μαρτίου, σκοτώνοντας εκατοντάδες «μαχητές» των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών τους.

Οι Χούθι, που αποτελούν μέρος του υποστηριζόμενου από το Ιράν «άξονα της αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία από τα τέλη του 2023, λέγοντας πως δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να πλήττουν θέσεις των Χούθι τον Ιανουάριο του 2024, όμως οι βομβαρδισμοί αυτοί έχουν ενταθεί μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Η πιο φονική αμερικανική επιδρομή μέχρι στιγμής ήταν αυτή που σημειώθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο εναντίον τερματικού σταθμού εξαγωγής πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 74 ανθρώπους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response