Αντίθετη με την ανάπτυξη του στρατού σε πόλεις των ΗΠΑ δηλώνει η πλειοψηφία των Αμερικανών σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα το 58% των Αμερικανών – συμπεριλαμβανομένων επτά στους 10 Δημοκρατικούς και των μισών Ρεπουμπλικανών— πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αναπτύσσει τον στρατό μόνο για την αντιμετώπιση εξωτερικών απειλών, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στείλει την Εθνοφρουρά σε διάφορες πόλεις της χώρας
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την προηγούμενη Παρασκευή ως την Τρίτη, έδειξε επίσης ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων έπεσε στο 40%, μείωση κατά μία ποσοστιαία ομάδα σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται την εγκληματικότητα και το κόστος ζωής.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε μετά την συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρόδρος με εκατοντάδες στρατηγούς και ναυάρχους του αμερικανικού στρατού στη Βιρτζίνια, στη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με «εσωτερικό εχθρό».
Την ίδια ώρα έχει αναπτύξει την Εθνοφρουρά σε πόλεις που κυβερνώνται από τους Δημοκρατικούς, μεταξύ των οποίων η Ουάσινγκτον και το Λος Άντζελες.
Εξάλλου ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι γίνεται εισβολή στη χώρα από εγκληματίες μετανάστες, ενώ έχει ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις να σκοτώνουν ύποπτους για λαθρεμπόριο ναρκωτικών που επιβαίνουν σε σκάφη στα ανοικτά της Βενεζουέλας.
Ένα άλλο ενδιζαφέρον στοιχείο είναι ότι το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση πως οι Αμερικανοί πρόεδροι, ανεξαρτήτως κόμματος, θα πρέπει να μπορούν να αναπτύσσουν τον στρατό στις πολιτείες ακόμη και παρά την αντίθεση των κυβερνητών τους. Το 48% απάντησε ότι διαφωνεί.
Παραδοσιακά ο στρατός στις ΗΠΑ μένει μακριά από τις πολιτικές συζητήσεις και η δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση.
Το 83% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο στρατός «θα πρέπει να παραμένει πολιτικά ουδέτερος και να μην παίρνει θέση σε συζητήσεις για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής». Μόνο το 10% εκτίμησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να παίρνουν θέση και να στηρίζουν την εσωτερική πολιτική ατζέντα του προέδρου.
Περίπου ένας στους πέντε Ρεπουμπλικάνους δήλωσε ότι ο στρατός θα πρέπει να παίρνει το μέρος του προέδρου στις πολιτικές διαμάχες.